|
Milleniakiima? Fin de siecle? Whatever; vuonna 1999 hyvää riitti! |
Erinomaisia leffavuosia on monia. 1939: Tuulen Viemää, Ihmemaa Oz, Pelin Säännöt, Hyökkäys Erämaassa... 1954: Takaikkuna, Seitsemän Samuraita, Alaston Satama, La Strada... 1957: Seitsemäs Sinetti, Mansikkapaikka, Kwai-Joen Silta, Kunnian Polut... Modernimpaa kamaa? Vaikka kauhu- / fantsu- / scifileffojen supervuosi 1982 (Blade Runner, E.T., Conan, Poltergeist, The Thing...) tai saman parjatun vuosikymmenen 1987: Full Metal Jacket, Berliinin Taivaan Alla, Arizona Baby, Lahjomattomat, RoboCop... Tai miten olisi 1994: Forrest Gump, Ed Wood, Pulp Fiction, Clerks, Hoop Dreams, Kolme Väriä Punainen / Valkoinen...
Nitraatti on tiennyt oman vastauksensa tähän ikuiskysymykseen jo vuosia. Keskiarvoa Nitraatti ei laskenut, vaan mietti vastauksensa paljon pragmaattisemmin: minkä vuoden elokuville Nitraatti on antanut eniten täysiä pisteitä, eli 10/10 arvosanoja? Ihan kiva kasiplussaa katselee tietty mielellään, mutta ne upeimmat ratkaisevat Nitraatin mielestä paremmuuden.
Tämän päättelyn voittaja kirkastui muutama vuosi takaperin, kun Nitraatti tarkasti ja arvotti uudestaan kaikki ne noin 400 elokuvaa, joille oli tuon korkeimman pistemäärän aikojen saatossa antanut. Katseluprojektin lopuksi täydet pisteet saaneiden elokuvien määrä oli tippunut puoleen. Ja noista puolista eniten täysosumia oli (ja on) - Nitraatista mielestä vähän yllättäenkin - vuonna 1999.
Alla Nitraatti käy läpi voittajavuoden täysien pisteiden (10/10) elokuvat. Ne eivät ole parhausjärjestyksessä vaan järjestyksessä jossa ne vuoden aikana julkaistiin[*], varhaisimmasta tulokkaasta iltatähteen.
|
Niin, mitenkäs se oli sen TPS-raportin kanssa? |
1. Office Space / Konttorirotat (USA 19.2.)
Three company workers who hate their jobs decide to rebel against their greedy boss. (IMDB)
Alkuvuosi 1999
lähti Beavis & Buttheadin isän Mike Judgen napakympillä hyvin
käyntiin. Jokaiselle toimistossa työtä tehneelle tämä elokuva sisältää jotain
(naurettavan) tuttua ja luulisi naurattavan muitakin.
IMDB
Traileri
|
Sun Tzu ja räppäämisen taito. |
2. Ghost Dog: The Way of the Samurai / Ghost Dog - Samuraiden tapaan (FRA / GER / USA / JPN 3.3.)
An African American mafia hit man who models himself after the samurai of old finds himself targeted for death by the mob. (IMDB)
Gangsta ja mafia kohtaavat samuraifilosofian Yhdysvaltojen Kaurismäen Jim Jarmuschin erinomaisessa ja vähäeleisessä rikosleffassa. Forest Whitaker veivaa pääroolissa tiukan käytöskoodin omaavana palkkatappajana yhden parhaistaan. Verovelkaa leffalla lienee myös Melvillen Le Samouraïlle vuodelta 1967.
IMDB
Traileri
|
Hidastettua aikaa etsimässä. |
3. The Matrix (USA 24.3.)
A computer hacker learns from mysterious rebels about the true nature of his reality and his role in the war against its controllers. (IMDB)
Kevät toi kevät toi yhden julkaisustaan asti tyylillisesti jäljitellyimmän scifi-toimintaleffan. Okei, Wachowskin veljesten (nykyisin siskosten) elokuva ei varsinaisesti omaperäisyydellään juhli - 'Matrix-hidastuskin' on jo 1970-luvun animesarjoista tuttua. Tämä ei silti vähennä yhtään sitä erinomaista makua, mikä tästä uudella kuosilla taitavasti vanhoja vaikutteita yhdistelevästä scifisopasta joka katselukerralla jää.
Mainitaan myös että Matrix on kestänyt aikaa ilmiömäisen hyvin: jos crt-näytöt korvattaisin lcd:llä ja ysärinokiat älypuhelimilla, niin tämän voisi heittää teattereihin vaikka huomenna. Scifiklassikko mikä scifiklassikko. Mutta... err... leikitäänkö semmoista peliä, että niitä jatko-osia ei ikinä tehty, okei?
IMDB
Traileri
|
Rakkaus se ruotsalaisenkin bussiin ajaa. |
4. Torsk på Tallinn - en liten film om ensamhet / Haku päällä Tallinnassa (SWE 22.4.)
Percy Nilegaard collects Swedish single men and embarks on a bus trip to Tallinn with a so-called "highly-experienced driver". (IMDB)
Mikään ei pistä katsojaa kiemurtelemaan yhtä hyvin kuin kunnon myötähäpeää aiheuttava dokumentti. Myöhemmin mm. Ystävät hämärän jälkeen -loistokauharin ohjaajana kunnostautunut Tomas Alfredson sai komediaryhmänsä kanssa idean tehdä samalla tyylillä fiktiivisen tv-elokuvan joukosta ruotsalaisia oman elämänsä hopeamitalistimiehiä, jotka matkaavat Tallinnaan rakkauden toivossa. Katkeransuloisten huumoripalojen valioita. Ja kenellä ei ole joskus ollut bussikuskina Lasse Kongon tyylinen... herrasmies?
IMDB
Traileri: (ei ole)
|
Fidelio. |
5. Eyes Wide Shut (UK / USA 13.7.)
A New York City doctor, who is married to an art curator, pushes himself on a harrowing and dangerous night-long odyssey of sexual and moral discovery after his wife admits that she once almost cheated on him. (IMDB)
Kesä toi elokuvajumala Kubrickin viimeisen mestariteoksen. Mestari itse valitettavasti menehtyi sydänkohtaukseen hieman ennen elokuvan ensi-iltaa. Ensipuraisu EWS-hedelmään oli aikoinaan vähän wtf-osastoa, mutta aika on muuttanut Nitraatin(kin) mielipiteen. Cruisen esittämän lääkärin yöllinen kujanjuoksu New Yorkissa on ehdottomasti yksi Kubrickin parhaita.
IMDB
Traileri
|
Ruusu ajatuksistasi. |
6. American Beauty (USA 8.9.)
A sexually frustrated suburban father has a mid-life crisis after becoming infatuated with his daughter's best friend. (IMDB)
Sam Mendesin kipparoima bittersweet-pätkä Lester Burnsin (Kevin Spacey) keski-iän kriisistä on leffa jonka fani Nitraatti oli jo julkaisuaikoinaan, mutta ikä on tekelettä vain parantanut - luultavimmin Nitraatin ikä. Alan 'Six Feet Under' Ball kässäröi.
IMDB
Traileri
|
... ja me tehtiin saippuaa. |
7. Fight Club (USA / GER 6.10.)
An insomniac office worker, looking for a way to change his life, crosses paths with a devil-may-care soapmaker, forming an underground fight club that evolves into something much, much more. (IMDB)
Syksylläkin riitti herkkua. David Fincherin anarkomarko-mindfuck on machobullshitille, kumbaya-halailulle ja kulutushysterialle irvaileva rohkea ja taiten toteutettu moderni mustan huumorin klassikko. Pitt, Norton, Bonham-Carter ja kumppanit tarjoavat parastaan hykerryttävän ja älykkään kässärin tulkkaajina. Kun vielä puikoissakin on itse herra täydellisyys (Fincher), niin... Pixiesin Where is My Mindkin sai muuten juuri tästä rainasta vahvikkeen sille ikuiselle klasaristatukselleen.
IMDB
Traileri
|
Maskimiehet heiluttaa. |
8. One Day in September / Päivä syyskuussa (SUI / GER / UK 22.10.)
The Palestinian terrorist group Black September holds Israeli athletes hostage at the 1972 Summer Olympic Games in Munich. (IMDB)
Toki mukaan pitää mahtua myös yksi dokumentti. Kevin Macdonaldin erinomainen (Michael Douglasin juontama) raina vuoden 1972 Munchenin olympialaisten panttivankidraamasta. Erikoismaininta upeasta soundtrackista: esimerkiksi Deep Purplen 'Child in Time' ei ole tämän dokkarin jälkeen ikinä kuulostanut ihan samalta. Mainitaan myös, että Steven Spielberg käsitteli fiktion muodossa samaa aihetta ja erityisesti sen jälkipyykkiä puolisen vuosikymmentä myöhemmin upeassa 'Munchen'-leffassaan.
IMDB
Traileri
|
"Tarkkana, John Malkovich!" *kops!* |
9. Being John Malkovich (USA 29.10)
A puppeteer discovers a portal that leads literally into the head of movie star John Malkovich. (IMDB)
Ohjaaja Spike Jonze ja käsikirjoittaja Charlie Kaufman väkersivät tässä häröleffojen kruunaamattoman kuninkaan. Nukketaiteilijan löytämä portaali John Malkovichin päähän on kiehtovan hauskaa ainutlaatuista outoutta, jonka tasolle sen enempää Jonze kuin Kaufmankaan ei ole - lukuisista hyvistäkin yrityksistä huolimatta - uudestaan yltänyt.
IMDB
Traileri
|
To infinity and beyond! |
10. Toy Story 2 (USA 13.11.)
When Woody is stolen by a toy collector, Buzz and his friends vow to rescue him, but Woody finds the idea of immortality in a museum tempting. (IMDB)
Lumi toi mukanaan myös yhden kaikkien aikojen animaatioleffoista. Se, että elokuvan jatko-osa on alkuperäistä parempi on varsin harvinaista herkkua. Nykyisen Disneyhoncho John Lasseterin (& co.) ohjaama lelu-ukkeleiden toinen on sitä sarjaa.
Myöhempinä vuosinaan vähän kurjaksi valahtanut Pixar asteli 90-luvun lopun ja nolkytluvun lähes voitosta voittoon, ja lelujen itsensä pelastamisyrityksestä kertova lämmin ja hauska Toy Story 2 onkin yksi firman kyseisen ajan kruununjalokiviä.
Elokuva sisältää tietysti myös sen Randy Newmanin säveltämän ja Sarah McLachlanin ihanasti tulkkaaman lehmityttö Jessen balladimontaasin 'When She Loved Me', joka pistää taatusti raavaimmankin helvetin enkelin vuodattamaan katkeria menetyksen kyyneliä.
IMDB
Traileri
|
Behold the lord high executioners! |
11. Topsy-Turvy / Topsy Turvy - Mullin Mallin (UK / USA, 15.12.)
Set in the 1880s, the story of how, during a creative dry spell, the partnership of the legendary musical/theatrical writers Gilbert and Sullivan almost dissolves, before they turn it all around and write the Mikado. (IMDB)
Leffaherkkua riitti ihan vuoden 1999 loppumetreille asti. Brittimestari Mike Leigh'n musiikintäyteinen ja superlämmin biopätkä musikaalimaestroista Gilbert & Sullivan (Jim Broadbentin ja Allan Cordunerin upeat tulkinnat) näiden luodessa klasari-Mikadoaan on miehen parhaita, ja se on aika paljon sanottu kun katsoo hänen erinomaista katalogiaan. Huolella ja rakkaudella lavastetut ja toteutetut pätkät musikaalia ovat niin ihania, että Nitraatti voin vain harmitella ettei Leigh ohjannut samaan syssyyn filmille myös koko Mikadoa!
IMDB Traileri
[*] Yhdysvaltojen ensi-ilta tai ensimmäinen ei-elokuvafestivaalinäytös. Torsk på Tallinin osalta ruotsin tv ensi-ilta.