tiistai 19. kesäkuuta 2018

Hamilton (USA 2015, Thomas Kail)

1770s, represent!

Hamilton: An American Musical is a sung- and rapped-through musical about the life of American Founding Father Alexander Hamilton, with music, lyrics, and book by Lin-Manuel Miranda, inspired by the 2004 biography Alexander Hamilton by historian Ron Chernow. Incorporating hip-hop, rhythm and blues, pop music, soul music, traditional-style show tunes, and color-conscious casting of non-white actors as the Founding Fathers and other historical figures, the musical achieved both critical acclaim and box office success. (Wikipedia)

Lin-Manuel Miranda sai mielenkiintoisen idean: miltä näyttäisi ja kuulostaisi musikaali, jossa Yhdysvaltain syntyhistoria kuvataan hip-hopin keinoin, lähes jokaisen historiallisen henkilön muuttamisessa samalla myös värilliseksi? Kuulosti ehkä vähän hullulta, mutta ajatuksesta kehkeytyi tämän vuosikymmenen Broadway-tapaus.

Hamiltonin ohjasi Thomas Kail ja koreografia on Andy Blankebuehlerin, mutta musikaalin todellinen primus motor on Lin-Manuel Miranda, joka on tehnyt niin musiikin, tekstin kuin kässärinkin. Idean hän sai luettuaan Ron Chernowin kirjoittaman Hamilton-elämäkerran. Kovana ysärirapfanina hän sai jonkinlaisen ahaa-elämyksen kuvitellessaan päähenkilöt Tupacin ja Biggien kenkiin, ja pääsi testaamaan ideaansa käytännössä ja 2000-luvun lopulla vierailullaan Valkoisessa Talossa, jossa hän esitti Obamoille varhaisen version musikaalin avaavasta 'Hamilton'-viisusta.

Ennen esityksen näkemistä Nitraatilla oli suuria epäilyksiä siitä, miten hip hop ja 1700-luvun historia vapaussotineen sopivat yhteen. Näkeminen poisti epäilykset: rap ja sota sopivat yllättäen yhteen kuin paita ja perse. Mukana Hamiltonissa on tosin myös paljon muunkin tyylistä musiikkia: niin r'n'b, jazz, kuin ihan oldskool musikaalinumerotkin saavat omat tilaisuutensa spottivaloissa.

Hamiltonin loistavaa castia. v-o: Daveed Diggs (Markiisi Lafayette / Thomas Jefferson), Okieriete Onaodowan (Hercules Mulligan / James Madison), Christopher Jackson (George Washington), Leslie Odom Jr. (Aaron Burr), Jasmine Cephas Jones (Peggy Schuyler / Maria Reynolds), Renée Elise Goldsberry (Angelica Schyuler), Phillipa Soo (Eliza Hamilton), Anthony Ramos (Johna Laurens / Philip Hamilton).

Lavastus on komea. Lavaa kiertää eräänlainen tukeva puinen rakkenuslava ja sen lattia sisältää nerokkaan ja hyvin hyödynnetyn kolmesta eri kohdastaan pyörivän lattiaosan.  Lavaa taipuu vaivatta taistelutantereeksi, New Yorkin kaduiksi, teatteriksi, Washingtonin päämajaksi kuin vaikkapa kongressiksi. Pyörivä lattiaosio mahdollistaa mielenkiintoista tanssikoreografiaa ja vaikkapa bullet timen visualisoinnin. 

Cast on erinomainen. Christopher Jacksonin Washington uhkuu karismaa ja johtajuutta. Daveed Diggs tekee hauskat ja dandymaiset vapaussotaa avittavat Lafayetten ja tulevan Yhdysvaltain pressan Thomas Jeffersonin. Naispuolella Phillipa Soo, Renée Elise Goldsberry ja Jasmine Cephas Jones tekevät Eliza Hamiltonin, Angelica Schuylerin ja Peggy Schuylerin / Maria Reynoldsin hyvin. Anthony Ramos ja Okieriete Onaodowan komppaavat John Laurensina / Philip Hamiltonina ja Hercules Mulliganina / James Madisonina mainiosti.

Esityksen comic relief tulee Jonathan Groffin riemukkaan ja vinksahtaneen Kuningas Yrjö Kolmannen muodossa. Entistä alamaistaan kuin petettynä murhanhimoisena rakastajana haikaileva Yrjö hihityttää joka esiintymisellään, eikä Mindhunterkaan näytä enää ihan samalle kuin ennen.

Alamainen ja kunkku: Alexander Hamilton & Kuingas Yrjö III. (Lin-Manuel Miranda, Jonathan Groff).

Lin-Manuel Mirandalla on tietysti suurin yksittäinen paine Hamiltonin onnistumisen tai kaatumisen osalta. Hän tekee Hamiltoninsa (kaiken muun ohella) hienosti eläytyen. Nitraatin suosikkihahmo Hamiltonissa on kuitenkin Leslie Odom Jr:n upeasti tulkkaama Aaron Burr.

Shakespearen Othellon Iagon ja Shafferin Amadeuksen Salierin välimaastossa operoiva älykäs aidallaistuja ja Hamiltonin elämän päättävä Burr, joka joutuu seuraamaan sivusta valtaan pukkihyppeleviä aikalaisiaan, on ymmärrettävä ja hyvin motivoitu hahmo, ja lähimpänä vakavaa 'pahista', mitä Hamilton-musikaalilla on tarjota. 

Broadwayn Oscarit eli Tonyt olivat Hamilton-kaappauksen juhlaa. 13(!) voitettua palkintoa pitivät sisällään niin parhaan musikaalin, parhaan kässärin, parhaan scoren, näyttelijän (Leslie Odom, Jr.) ja näyttelijättären (Phillipa Soo), kuin ohjauksen ja koreografiankin palkinnot.

Hamiltonin komeaa lavastusta. Lattiassa taustalla näkyvät elliptiset urat ovat juurikin niitä lavasteen sisäkkäisiä pyöriviä osioita.

Musikaali on kaksinäytöksinen, kestäen yhteensä noin kaksi ja puoli tuntia. Ensimmäinen osio alkaa  ennen Yhdysvaltain vapaussotaa ja päättyy sen loppuun. Toinen osio kertoo rauhan ajan puolelta nuoren valtion ensimmäisiä kasvukipuja, päättyen Hamiltonin kuolemaan kaksintaistelussa (historiaa tuntemattomillekaan kyseessä ei ole spoileri: musikaalin ensimmäinen numero kertoo myös sen lopun).

Vaikka sota luo tietysti aivan erinomaisen draivin ensimmäiseen näytokseen, toisessakin riittää paljon mielenkiintoista seurattavaa: muun muassa vasta silloin kuvioihin kiitävä superdandy Jefferson antaa siitä takeita - Jeffersonin ja Hamiltonin poliittisten erimielisyyksien pohja kantaa näihin päiviin asti.  

Alla kourallinen otteita musikaalista. Otteiden osalta pieni varoituksen sana: musikaalin tekijät ovat vielä ymmärrettävästi erittäin haluttomia päästämään kokonaisia esityksiä itse musikaalista yleiseen jakeluun, joten tarjontakin on vähän sen mukaista. Mutta jotain etsivä kuitenkin löytää.


1) You'll be Back (Jonathan Groff)
The Mad. Kuningas Yrjö Kolmannen hupaisaa passiivis-agressiivista sanailua. Kuvamateriaali on animaatio.


2) Wait for it (Leslie Odom, Jr.)
The Bad. Aaron Burrin elämänohjetta itselleen. Kuvamateriaali on 'harjoitusmuotoista'.

3) Yorktown (The World Turned Upside Down) (cast)
The Beautiful. Yorktownin Tony-awards versio.


4) Top 10 Best Hamilton Songs (cast)
12 minuuttia otteita musikaalista.


5)  Ten Minutes of Hamilton Clips (cast)
10 minuuttia otteita musikaalista.

Summa summarum: Hamilton on yksi harvinaisia game changereitä, ja kaiken saamansa suitsutuksen arvoinen. Ainutlaatuinen kokemus, jonka näkemistä ja kuulemista ei voi kuin suositella.

Arvosana: 10/10

Näytelmän sivut
Wikipedia entry
Traileri (musikaali)
Traileri (dokumentti musikaalin tekemisestä)
Musikaalin original cast recording (Spotify)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti