Painetaan play-nappia! |
Nitraatti diggailee kuunnelmia. Ne ovat oma taiteenlajinsa, joissa mielikuvitus pääsee maalaamaan ne parhaat kuvat. Hyvän kuunnelman luominen vaatii paljon työtä tekijöiltään ja keskittymistä kuuntelijoiltaan. Se on vähän kuin lisäarvottoman ja liukuhihnamaisen äänikirjan eläväinen, elokuvamainen versio.
Äänikirjojen funktio on muutenkin Nitraatille käsittämätön: luku- ja kirjoitustaitoa rapauttavia hutaisuja, joita kulutetaan surutta muun tekemisen lomassa? Eikö toinen ihminen lue vain lukutaidottomille kuten pienille lapsille, tai lukemaan fyysisesti kykenemättömille? Mutta nyt alkaa eksyä aiheesta, nyt alkaa eksyä aiheesta...
Tässä siis tulee Nitraatin katsaus lähinnä Yle Areenasta kuunneltavissa olevaan YLE:n Radioteatterin kuunnelmien parhaimmistoon ja maininnat hyvistä, toistaiseksi ohjelmistosta puuttuvista, mutta sinne taas ehkä ilmestyvistä kuunnelmista. Järjestys on molemmissa listoissa nouseva.
KUUNNELTAVISSA:
Ursula K. Le Guinin klassiseen 1960-luvun lopun scifiä, fantsua, politiikkaa ja seikkailuromaania seikottavaan kirjaan pohjautuva viisiosainen, pikkaisen päälle nelituntinen sovitus toimii hyvin. Jussi Lampi vetää pääroolin. 8/10.
Ruth Rendellin jäätävä rikosromaani vuodelta 1977 saa hienon, rikosraporttimaisen käsittelyn. Lukutaidottoman palvelijatar Eunice Parchmanin ja tekouskovaisen Joan Smithin amok-juoksun tulkkaavat upeasti Liisa-Maija Laaksonen ja Marjukka Halttunen.
Tämä luokkasodan ja murha-ei-niin-mysteerin risteymä on ollut mielenkiintoisesti yleensä aiheista syttyville briteille liikaa, koska minkäänlaista leffa- tai tv-sovitusta eivät ole kirjasta ikinä saaneet aikaiseksi. Jenkit ja ranskalaiset ovat tosin viritelleet omat, unohdettavat kyhäelmänsä. Onko asia läsnä liian epämukavana ja paljaana? 9/10.
#3: Veljeni Leijonamieli (1976)
Astrid Lindgrenin rakastetun lastensadun / fantsukirjan kaksiosainen kuunnelmasovitus on hienoa työtä. Nangijalaaksossa elävät, seikkailuun temmattavat veljekset Joonatanin ja Korpun vetävät kerrassaan nautittavasti Elina Salo ja Leena Uotila. 9/10.
Elävän arkiston artikkeli
Kuunnelma (Yle Areena)
Mika Waltarin suuri seikkailuromaani - Nitraatin ykköspallisuosikki yhdessä Tolkienin Sormusten kanssa, muuten - sai upean, jättimäisen 22-osaisen ja 20-tuntisen suurtuotantokuunnelmaversionsa.
Näyttelytyön tasokkaasta runsaudenpulasta mainittakoon vaikkapa Veikko Honkasen onnistunut Sinuhe ja Erkki Luomalan riemastuttava Kaptah, mutta Nitraatin suosikki on Heikki Heinon voimallinen Horemheb. Kuunnelma on täysverinen klassikko siinä missä kirjakin. 10/10.
Elävän arkiston artikkeli
Kuunnelma (Yle Areena)
#1: Linnunradan Käsikirja Liftareille (1984-1995)
LKL kertoo Maan asukin Arthur Dentin koomisista scifiseikkailuista maailmankaikkeudessa sen jälkeen, kun Maa on tuhottu intergalaktisen ohitustien vuoksi.
Kauttaaltaan erinomaisesti roolitetussa kuunnelmasarjassa Heikki Kinnunen on unohtumaton kertojaääni, Pekka Autiovuori nappiin osunut Dent ja mainitaan vielä vaikka Esa Saarion itsetuhoinen androidi Marvin. Nitraatin kaikkien aikojen suosikkikuunnelma, kirjakin ihan parhaimmistoa. 10/10.
Elävän arkiston artikkeli (otteita kuunnelmasta)
YouTube (osat 1-4/25)
Kuunnelma (Yle Areena) (ei kuunneltavissa tätä kirjoittaessa)
EI-KUUNNELTAVISSA:
#6: Frankenstein (1997)Suomisovitus Mary Shelleyn klassisesta goottikauharista. Pekka Huotari voipuu tohtorina, Pauli Poranen hirviöi. 8/10.
Toinen Esko Salervon 1997 ohjaama klassisen goottikauharin kuunnelmaversio. Aarre Karén Draculana, Ismo Kallio on van Helsing. Toimii! 8/10.
Areena
#4: Neurovelho (1995)
Kirjailija William Gibsonin cyberpunklassikko tehtiin radiomuotoon ysärin puolivälissä. Harri Leskinen on Case, Mollyna cooleilee Erja Manto, Matti Pellonpää kertoo. Mikael Sieversin täyteenahdettu ohjaus on varsin tekoaikansa kuuloista. 8/10.
Areena
#3: Salainen Planeetta (1986)
Tom Wentzel on ruttuiselle planeetalle laskeutuva astronauttiagentti Tichy tässä scifikirjailija Stanislaw Lemin nokkelaan antikommunistiseen teokseen perustuvassa tieteiskuunnelmassa. 8/10.
#2: Jääkuvia (1997)
Kristian Smedsin kerrassaan onnistunut kuunnelmaversio lavallakin nähdystä. Lyhyissä tarinoissa tavataan kourallinen 1990-luvun lamassa kipuilevia ihmisiä, joista Nitraatin mieleen on erityisesti jäänyt lastensa vääriä syntymäpäiviä epäonnen lottonumeroinaan kiroava tragikoominen äiti. 9/10.
#1: Ruusun Nimi (2011)
Umberto Econ kiehtova historiallinen murhamysteeriromaani sai kolmiosaisen kuunnelmamuodon Vilppu Kiljusen osaavissa käsissä.
Kari Heiskasen esittämä älyn ja logiikan William of Baskerville taittaa sanan säilää Ville Virtasen myrkyllisen Burgosin Jorgen kanssa. Aaro Wichmann on Williamin apuri, nuori Adso ja Esko Salminen kertoo vanhana Adsona. Viime vuosikymmenen Radioteatterin parasta A-ryhmää. 9/10.
Areena