sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Zola Jesus ja musiikin löytämisen zen

Ahaa, siis *tältä* hän näyttää! Kliffaa!

Musiikin osalta suurimmaksi osaksi Spottanin kanssa väkertäessä (Nitraatti ei katso telkkaria, eikä oikeastaan kuuntele radiota) tulee näitä hauskoja artistilöytöjä, jotka eivät ole Nitralle tuttuja mistään muualta. Visuaalisiin taiteisiin taipuvaisena Nitraatti sitten joskus muutaman vuoden kuuntelun jälkeen saattaa yhtäkkiä alkaa miettiä, että onkohan artisti tehnyt ikinä musavideoita? Ja sitten YouTube-search paljastaa että on. Kliffaa! Esimerkkitapaus: Zola Jesus.


Musiikin kuuntelu Spotifystä on aika puhdasta. Kenenkään muun mielipide ei ole kuuntelijan ja musan välissä. Ei toimittajien (jos heillä edes on mitään tietoa artistista ja jos sitä ehtii mitenkään kertoa sen kaiken väliin, kun puhuu kikattaen eläkeläisistä, zumbasta ja siitä mitä söi aamupalaksi), ei video-ohjaajan, ei suuren yleisön, ei somekitisijöiden (hei kaikki: like vai kakka-emoji?!). Kuuntelija ei välttämättä tiedä, onko kyseessä joku oletettavasti lahjaton oletettavasti ulkonäöllään ratsastava laulukilpailutähti, vakavasti otettu syylanaamainen lastenraiskaajan näköinen laulaja / lauluntekijä, vai mikä? Vain kuunteluhetkellä muodostettu oma mielipide ratkaisee.


Zola Jesus valikoitui aikoinaan Nitraatin pidempiaikaiseen kuunteluun Spottanin viikoittain tarjoamalta henkilökohtaiselta suosittelu- / uutuuslistalta varsin luontevasti. Nitraatti kun ei ole enää pitkään aikaan diggaillut ja tarjonnut korvilleen toistuvasti paljon mitään muuta, kuin nainen ja syna -osastoa. Siinä on Nitrasta oikeastaan kaikki tarvittava. Nitraatti nimeää syiksi vaikka että naisten äänet ovat miellyttävämpiä ja kyseisistä soittimista saa Nitraatin mielestä irti ihan mitä tahansa. Teknologia ja liha siis kohtaavat kuin Cronenbergin leffoissa konsanaan (Long live the new flesh!).


Nitraatti ei muuten tiennyt artistista - kuuntelun lisäksi - ennen tämän blogin päkerrystä ja pikaista googlausta oikeastaan mitään. Pikainen Wikipediapyrähdys kertoi, että Zola Jesus on amerikkalainen. Educational! Eikä Nitraatti tiennyt, miltä artisti näytti tai miltä hän kuulostaa puhuessaan. Kliffaa! Ehkä tämän blogientryn päkertäminen innostaa Nitran nyt etsimään lisää tietoa, ehkä ei. Time will tell. ZJn musaa tulee Nitraatilla kuitenkin varmasti kuunneltua tästä eteenkinpäin.


PS 1: Kaikki biisivalinnat olivat Nitraatin massiiviselta (4000+ entryä and rising) Spottanin sekalaisten biisien soittolistalta poimittuja Zola Jesus -biisejä. Joista löytyi video (daa!). Vikat pari livevetoina.


PS 2: Nitraatti käytti tässä Spotifya esimerkkihuvityökalunaan. Lukija voi mielessään korvata kyseisen applikaation ihan millä tahansa vastaavalla.

Zola Jesus (Wikipedia)
Zola Jesus (kotisivut)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti