maanantai 31. lokakuuta 2022

Nitraatin Halloween VI: Kolmetoista Koulukauharia

Kerro mitä tänään koulussa opit?

Tänä halloweenina Nitraatti ilmoittautuu koulun penkille. Penkistä ei olla turhan tarkka: niin lääkis, kotikoulu, koirakoulu kuin ne perinteisemmätkin muodot tältä kauhareiden listalta löytyvät. 
 
Asiaankuuluvasti kolmellatoista osanottajalla operoivalla listalla vallitsee laadultaan nouseva järjestys.


1. Class of 1999 (USA 1990, Mark L. Lester)

Kolme wanhaa ihmisen näköistä sotarobottia uudelleenohjelmoidaan opetushommiin lähitulevaisuuden jengiytyneeseen ja väkivaltaiseen lukioon. Juoni kuulostaa paljon paremmalle kuin mitä leffamuodon lopputulos on. Laveasti vetävät mm. veteraanit Malcolm McDowell, Pam Grier ja Stacy Keach. 3/10.
IMDB
Traileri


2. The Craft / Noitapiiri (USA 1996, Andrew Fleming)
Katolisen yksityiskoulun nuori noitajengi kaipaa uutta verta keskuuteensa tässä erittäin ysärille haiskahtavassa teinikauharissa, jonka viimeisin nettimeemien yllyttämä katselukerta Nitraatin piti jättää EPEK(*)-syistä kesken. Fairuza Balk pahistelee. 5/10.
IMDB
Traileri


3. Flatliners / Raja tuntemattomaan (USA 1990, Joel Schumacher)

Lääkiksen opiskelijaporukka tutkii ja testailee, että onko kuolemanjälkeistä elämää muutenkin kuin krapulassa. Jälleen osastoa 'aihe mielenkiintoisempi kuin toteutus'. Kokenut ulkoisen tyylin kehäkettu Joel Schumacher ohjasi, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts ja kumppanit flatlainailivat. 6/10.

IMDB
Traileri


4. Raising Cain / Kahdet kasvot (USA 1992, Brian De Palma)
Häiriintynyt lapsipsykologi siirtää oppejaan seuraavaan sukupolveen, vai onko kaikki pelkkää kuvitelmaa? Brian De Palman unohtuneempi pikkukauhari pääsee listalle aiheensa vuoksi. 7/10.
IMDB
Traileri


5. The Faculty / Kauhun oppitunnit (USA/MEX 1998, Robert Rodriguez)
Lukion opet vaikuttavat vähintään erikoisille. Onko kaiken takana alienien maailmanvalloitusyritys? Rivakasti etenevän ja suht katsottavan scifikauharin opettajakatraasta löytyvät mömmöm Famke Janssen, Bebe Neuwirth, Robert Patrick, Salma Hayek ja Jon Stewart(!). Elijah Wood, Josh Hartnett jne kouluilevat. 7/10.
IMDB
Traileri


6. Jennifer's Body (USA 2009, Karyn Kusama)
Lukion teiniprinsessa muuttuu ikävien sattumien kautta lukiopoikia syöväksi demoniksi. Tästä hupaisasta ja tyylikkäästä teinikauharista Nitraatti on jo kirjoitellut pidemminkin. 8/10.
IMDB
Traileri



7. Night of the Creeps / Lötköjen yö (USA 1986, Fred Dekker)

College-kampus kokee inhojen avaruuden aivoja syövien illimatojen hyökkäyksen. Ohjaaja-käsikirjoittaja Fred Dekkerin hauska scifikauhukomediapastissi jaksaa viihdyttää vuosikymmenestä toiseen. 8/10.
IMDB
Traileri


8. Nightmare on Elm Street / Painajainen Elm Streetillä (USA 1984, Wes Craven)
Lukiolaista alkaa kaatua riveistä unien mörön viemänä. Tässä Wes Cravenin aloittamassa kasarin kauhuleffasarjojen kantaäiteihin lukeutuvassa ekassa, omaperäisessä, tunnelmallisessa ja parhaassa Jalavatiessä haudantakaisen Freddy-talonmiehen kynsiin joutuu mm. nuori Johnny Depp. 8/10.
IMDB
Traileri


9. Village of the Damned / Kirottu kylä (UK 1960, Wolf Rilla)
Selittämätön ilmiö lyö pikkukylän ihmiset kanveesiin. Myöhemmin paljastuu, että jokainen synnyttämään kykenevä inehmo on nokosten jäljiltä raskaana ja jälkeläiset tunnostavat tähtienvälisiltä. John Wyndhamin kirjasta väännetty tiukka pienen budjetin brittiscifikauhuilu toimii.

Itse suuri John Carpenter väkersi elokuvasta vähemmän suuren mutta suht katsottavan uusintaversion ysärillä. Sen pääosassa kikkaili itse Teräsmies Christopher Reeve, vähän ennen surullista halvaantumisonnettomuuttaan.

Triviana Nitraatti mainitsee, että vasta edesmenneen Robbie Coltranen tähdittämän erinomaisen Fitz ratkaisee (Cracker) -sarjan yksi muistettavimpia lainauksia on, kun Fitzin vauva-arjen uuvuttama Judith-vaimo (Barbara Flynn) puuskahtaa Wyndhamin kirjaan viitaten, että vain mies voi pitää pelkkänä scifinä tarinaa, jossa lapset vievät kaiken ajan ja elinvoiman! 9/10.
IMDB
Traileri


10. Suspiria (ITA 1977, Dario Argento)
Saksalaisen tanssikoulun nuoret neitoset alkavat kokea verisen ikäviä tässä lähes täysin unenomaiseen tunnelmaansa nojautuvassa Dario Argenton noitakauharissa. Mikäpä nojautuessa, kun se on luotu näin mahdottoman hyvin. 9/10.
IMDB
Traileri


11. Prince of Darkness / Pimeyden valtias (USA 1987, John Carpenter)
Yliopiston jatko-opiskelijat saavat suoritettavakseen vihtahousun pitkän oppimäärän. John Carpenterin parhaisiin lukeutuvassa tiivistunnelmaisessa scifikauharissa mm. Donald Pleasance, Lisa Blount ja Dennis Dun jeesustelevat, tohtoroivat ja metafysisoivat iljettävien ökkömöttiäisten ja säväyttävien näkyjen avustuksella. 9/10.
IMDB
Traileri


12. White Dog / Valkoinen koira (USA 1982, Sam Fuller)
Koulu se on koirakoulukin. Nuori nainen adoptoi komean valkoisen koiran, josta alkaa epäillä, että väri eläimeen on iskoistettu vähän pintaa syvemmällekin. Mittavan uran tehneen ohjaajansa Samuel Fullerin paras on pienen eksploitaatioleffan muodon omaavana rotuaihettaan paremmin ja käytännönläheisemmin pohdiskeleva kuin kymmenen laimeaa Oscar-voittajaa. 10/10.
IMDB
Traileri


13. Carrie (USA 1976, Brian De Palma)
Lukion seinäruusu Carrie kipuilee heräävien telekineettisten voimiensa, umpiuskovaisen ja -hullun äitinsä, sekä teinien julman käytösviidakon kanssa. Kouluhorrorin kruunattu kuningatar Carrie on kokeneen kauhariohjaajansa Brian De Palman kerrassaan onnistunut näkemys Stephen Kingin vähemmän onnistuneesta kirjasta. 10/10.
IMDB
Traileri

(*) Ei pysty, ei kykene.

torstai 20. lokakuuta 2022

Spelskandalen / Peliskandaali (Ruotsi 2022, Dennis Magnusson)

Konnankoukkuja kolmelle.
Pohjois-Ruotsissa asuva uhkapeli- ja urheiluhullu Bosse lähtee tavoittelemaan isoja rahoja raviradoilta, jääkiekkokaukaloista ja jalkapallokentiltä. (YLE)

Tämän vuoden loppukesä oli Nitraatilla odotuksen aikaa. Potentiaalisia vuoden parhaan sarjan trailereita tuli pyöriteltyä useammankin kerran. Sitten koitti syksy ja tilinteon hetki: oliko Sandman vai House of the Dragon vuoden paras sarja? No... ei. Eka oli rampaannuttavan woke ja toka tylsä kuin mikä. 

Parhaus näyttää sen sijaan tulleen näin loppusyksystä suht hiljaisuudessa tuolta rajan takaa. Sen mukavamman rajan. Peliskandaali menee turvanmitalla ohi toisen vuoden parhaan sarjan ehdokkaan, eli laadukkaan kotimaisen nordic noirin, Transportin. Transport oli hyvää norskanoiria (Silta on tosin vieläkin Nitraatilta tarkastamatta), mutta kuusiosainen minisarja Peliskandaali voittaa olemalla jotain muuta.  

Kioskimafia (Edvin Bredefeldt, Ulf Stenberg, Björn Elgerd).

Peliskandaali ei - maailmankaikkeudelle kiitos - ole mitään puhkikaluttua synkistelevää nordic noiria, vaan kertomistavaltaan ennemmin Scorsesen Mafiaveljien (1990) ja uudemmista yrittäjistä Nitraatin aikoinaan pystyynkehuman I, Tonyan (2017) fiiliksissä etenevää kamaa. 

Veijaririkosdraamakomedian muotoinen sarja kertoo tositapahtumiin pohjautuen sopupelejä ja länsinaapurin Veikkauksen eli Tipstjänstin ylimielisyyttä ja porsaanreikää hyödyntäneistä lähihistorian tapahtumista. Ajattele Suomen ysärin pesäpalloskandaalia potenssiin monta, niin olet oikeilla poluilla.

Rooleissa nähdään Nitraatille useita uusia naamoja, voitaneen jopa puhua ihan uudesta sukupolvesta ruåtsiviihteen näyttelijöitä. Kuvauksellinen Björn Elgerd on sarjan päähahmo Bosse, joka näkee rahatsemet siellä missä muut eivät. Edvin Bredefeldt on Bossen irkkusukuinen aisapari Josh ja kolmikon täydentää pyörätuolistaan ex-urheilija ja tuleva himoveikkaaja Lars-Erik (Ulf Stenberg). 

Naisosastoa (Caroline Kuhmunen, Josefina Sonck, Sara Shirpey).
Naispuolikin on kondiksessa. Sara Shirpey on heppatyttö Gabriella, jonka kanssa Bosse säätää muutakin kuin vetovihjeitä ja Elena Leeven mieleentuova Caroline Kuhmunen(!) on Bossen kihlattu, kiltti naapurintyttö Ylva. Tipstjänstin enemmän ja vähemmän tutkivana sisarparivaljakkona vetävät hyvin Paula Sundberg idealistisempana uravirkanaisena Piana ja Josefina Sonck paljon paremmin konnien saalistamiseen sopivammalla mielenlaadulla varustettuna Annikana.

Sivuosissakin onnistutaan. Eva Melander ylihuolehtivana äitinä ja Niklas Lirell maailman leppoisimpana isänä vakuuttavat Bossen vanhempina. Göstasta tuttu, jo olemuksellaan huvittava Mattias Silvell nähdään varjopuolen hupaisana airueena, Bo Lundkvist hyvän jutun haistavana reportterina ja Linus Nilsson ex NHL-konkarina, jonka motiivit sopii kyseenalaistaa. Eikä unohdeta sarjan ehkä muistettavinta sivuhahmoa, pelien lankoja (lippuja?) hyppysissään pitelevää Konnaria (Anders Mossling).  

Pohjoismaissa skuuppi saadaan talvisen järven rannassa, ei pimeässä autohallissa (Josefina Sonck, Bo Lundkvist).

Mitään rakettitiedettä tai rajoja rikkovaa Peliskandaali ei ole, mutta siinä perusasiat on tehty nautittavan hyvin: Dennis Magnussonin asiantunteva ja hykerryttävä kässäri, onnistuneet näyttelijävalinnat ja kolme osaa per nokka oivaltavasti ohjanneet Patrik Eklund ja Jens Ostberg hoitavat tonttinsa moitteettomasti. Sarjan pituuskin on sopiva ja sen vauhti miellyttävän etenevä.

Kasari-ysärin hyvää ajankuvaa luovat myös Lene Willumsenin lavastus ja Linn Eklundin puvustus sekä sarjan hyvin valitut kuvauspaikat. Andreas Tengbladin orggismusa on ehkä liian muita (köh Reznor köh Social Network) mieleentuovaa, mutta vastapainona aikalaismusiikki sarjaan on valittu mainiosti.

Kymmenen vuotta sitten Peliskandaali ei olisi ollut suurikaan ihme, mutta nyt kun kulttuurillisista ja historiallisista kerrostumista usein harmillisen vapaat käsikirjoittajat kirjoittavat sarjojaan kirjoja lukemattomille instanplärääjille, eroaa Peliskandaali massasta kivasti edukseen. 

Arvosana: 8/10

IMDB
Traileri
Koko sarja katsottavissa YLE Areenassa 2023 syksyyn asti (linkki)