perjantai 24. toukokuuta 2024

Napoleon (USA/UK 2023, Ridley Scott)

Tv nimim 'Tosimielellä Eurooppaan Ja Yli'.

An epic that details the chequered rise and fall of French Emperor Napoleon Bonaparte and his relentless journey to power through the prism of his addictive, volatile relationship with his wife, Josephine. (IMDB)

Ridley Scott ei pelkää haasteita: se mikä Kubrickilta jäi tekemättä ja mitä mykkä-ajan ohjaaja Abel Gance väkersi pitkään ja hartaasti puolivalmiiksi 1900-luvun alussa, onnistui vanhalta ammattiketulta parissa kuukaudessa, parin sadan miljoonan Apple-dollarin avulla. Mutta millainen on lopputulos?

Winter is coming. Ja Napoleon.

Nitraatista varsin mainio. Tämä Napoleon-elämäkerta kautta sotadraama liikkuu sutjakasti, kantaen kahden ja puolen tunnin kestonsa vaivatta. Miellyttävän rankkoja ja rivakoita taistelukohtauksia käytetään järkevän säästeliäästi ja siten turrutusta ehkäisevästi ennen lopun itseoikeutettua Waterloo-spektaakkelia, draama taittuu välillä operettimaisen kevyesti, välillä oopperamaisen hartaasti.

Tasapainotus perhe-elämän ja ammatin välillä on vähän astronauttileffa First Manin (2018) kaltainen, eli fifty-fifty. Jos pidit sen tavasta kertoa päähahmon tarinaa, Napoleoninkin tapa tuntunee mukavalle. Historiallisiin aiheisiin mieltynyt Scott ei ole Napoleonin ajankaan kimpussa ensimmäistä kertaa: hänen eka leffansa, erinomainen The Duellists (1977) sijoittui samoille huudeille.

Pystin arvoinen Kirby.

Napoleonin näyttelytyö on mielenkiintoinen rasti: kaikki muut paitsi Joaquin Phoenix ovat hyviä, Phoenixin saadessa korkeintaan arvosanan välttävä. Hänen klovnimainen rotta-Napoleoninsa on pikkuisen liian omaperäinen tulkinta, ainakin Nitraatin nykymakuun.

Sen sijaan Vanessa Kirby Napoleonin ykköshuumeena on kerrassaan mainio. Josephine on vahva peluri joka ei pidä kynttiläänsä vakan alla. Jos Nitralta kysytään, olisi hän heittänyt Oscarin Kirbylle lähes kestämättömän Emma Stonen never go full retard(*) -roolisuorituksen sijaan aika kestämättömässä Feminism: The Moviessa, eli Poor Thingsissä.

Rupert Everettin Wellington, (leffan) miehistä parhain.

Haukutaan muuten samaan syssyyn The Zone of Interest, joka oli kerran katsottava ja jossa Sandra Huller sen enemmän kuin ohjaustyökään eivät Nitraa sytyttäneet. Olikin aika hauskaa, että kun noiden kehuttujen pettymysten jälkeen tuli vuoro tarkastaa Napoleon, Nitraatin aloitti tehtävän pitkin hampain, koska ennakko-odotukset olivat trion matalimmat. Miellyttävänä yllätyksenä Napoleon olikin kolmikon selvästi paras elokuva.

Vielä näyttelijöihin palataksemme: Napoleonin nemesiksen, katkeroituneen Wellingtonin roolissa komeasti ikääntynyt Rupert Everett vetäisee myös aivan upeasti. Kautta linjan tekeminen  - pääosaa lukuunottamatta - vakuuttaa: mainitaan nyt vielä vaikka alkupuolen Napsun kakkosmiehenä nähtävä suave-ranskis Tahar Rahimin heittämä Paul Barras.

Totisesti vakka kantensa valinnut. (Vanessa Kirby, Joaquin Phoenix)
Historian oppituntina tätä David Scarpan - tuttu Ridley Scottin toisesta mainiosta viime vuosien leffasta, eli All The Money in the Worldista (2017) - kässäroimää elokuvaa ei kannata pitää. Kuten elokuvissa usein, taiteelliset vapaudet loistavat paikallaolollaan. 

Koko 200 millin budjetin raha on kankaalla - ammattimies Scott piti lähinnä Englannissa suoritetut kuvauksetkin vauhdissa: kun tämän kokoluokan leffa on kahdessa kuukaudessa purkissa, kyseessä on puolen vuosisadan aikana hioutunut ammattitaito.

The history book on the shelf is always repeating itself?

Ohjaaja Ridley Scott on muuten useiden lähteiden mukaan ihminen, josta toisten ihmisten on hankala pitää. Napoleon onkin omistettu - hänen koiralleen. Jotain johtopäätöksiä siitäkin voinee vetää.

Mutta vielä itse asiaan: Napoleon kantaa kestonsa hyvin, liikkuu hyvin, on teknisesti moitteeton ja sisältää paljon sujuvaa näyttelytyötä. Moderni historiallinen sotadraamaklasari, sanoo Nitraatti.

Arvosana: 8/10

IMDB
Traileri
Toinen Traileri
Toinen Waterloo

(*) Always more interesting to watch people who are pros.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti