maanantai 1. huhtikuuta 2019

All the Money in the World (USA / ITA / UK 2017, Ridley Scott)

Vain 17 miljoonan dollarin tähden. (Michelle Williams, Mark Wahlberg)

The story of the kidnapping of 16-year-old John Paul Getty III and the desperate attempt by his devoted mother to convince his billionaire grandfather Jean Paul Getty to pay the ransom. (IMDB)


- Mr. Getty, what steps will you be taking to secure your grandson's safety?
- None.
- I'm afraid we didn't get that, sir.
- I have 14 grandchildren. If I start paying ransoms, I'll have 14 kidnapped grandchildren.
(reporter & J. Paul Getty, All the Money in the World) 

Kesällä 1973 Roomassa, Italiassa kidnapattiin nuori mies, John Paul Getty III. Hänestä vaadittiin 17 miljoonan dollarin lunnaita. Hänen äitinsä oli kohtalaisen varaton yksinhuoltaja ja 17 miljoonaa on nykyaikanakin iso summa rahaa, 1970-luvusta nyt puhumattakaan. Miksi siis vaatia hurjia summia varattomilta?

Siksi, että John Paulin isoisä J. Paul Getty oli maailman rikkain mies. Kidnappaajien viesti olikin siis periaatteessa, että "Hae summaa pojan ukilta". Ongelman ydin oli se, että ukki oli hyvin, hyvin tarkka rahoistaan - ja vanhoista kaunoistaan.

Nitraatti tervehtii ilolla Ridley Scottin paluuta kultakantaan. Kun häneltä on tällä kertaa otettu sapluunastaan pois avaruushirviöt, sädepyssyt, Moosekset ja muut scififantsujut, eikä hänen anneta yrittää ratsastaa surkeilla ja puolivillaisilla versioilla vanhoista klassikoistaan, tuloksena on miehen paras elokuva sitten vuoden 2005 Kingdom of Heavenin (tarkastakaa muuten kyseinen historiallinen eepos ehdottomasti sen pidempänä ohjaajan versiona).

Maailman valtias / Lennätinnauhojen lordi. (Christopher Plummer)

Scott on tietty rautainen ammattilainen, ja pitää kaappaustarinan hyvin liikkeessä. All the Money sijoittuu pääasiassa 1970-luvulle ja tavoittaa erinomaisesti myös tuon ajan paranoia- / rikoselokuvien lohdutonta ilmapiiriä, jossa asiat menevät koko ajan enemmän vituralleen, päinvastaisen yrittämisestä huolimatta.

Nitraatille elokuvan kuvaama, tositapahtumiin perustuva kidnappausepisodi ei ollut oikeastaan ennestään tuttu, joten tapahtumien seuraaminen aidossa yllätyksen tilassa oli mukava bonus. David Scarpan ja John Pearsonin käsikirjoitus - jälkimmäisen Gettyjen elämäkertaan perustuen - on tyydyttävä ja tarpeellisen syvä, sisältäen muikean ekonomisesti hahmotetun upporikkaan Gettyn historiikin, hyvää dialogia ja rahtusen asiallista monologia.

All the Money sisältää myös kohtauksen joka on oikeasti järkyttävä, ehkäpä järkyttävin mitä Scott on silmiemme eteen ikinä tuonut. Verrokkina mainittakoon, että tämä on siis se sama mies, joka purskautti alienin Kanen rinnasta vuonna 1979 ja pisti Roy Battyn puristamaan silmät luojansa päästä vuonna 1982. Kohtaus ei ole missään nimessä halpahintainen ja on täysin ansaittu hetki, jota ilman elokuva olisi vähäisempi ja päästäisi katsojansa liian helpolla. Hatunnoston paikka!

Jees- / Tekijämies. (Mark Wahlberg)

Leffan jälkeen Nitraatin tapahtumiin suorittaman pienen tutkauksen perusteella se on myös olennaisilta kohdiltaan hyvin uskollinen tapahtumien todelliselle kululle. Mainitaan myös Daniel Pembertonin musiikki, joka iskevänä kommentoi kuvien tapahtumia hyvin. 

Näyttelijät osallistuvat asiallisen elokuvan tekemisen talkoisiin kautta linjan, tuoden pöytään parastaan. Ex-miehensä Heath Ledgerin kuoleman jälkeen Nitraatin suht harvoin näkemä Michelle Williams kaapatun pojan äitinä Gail Harrisina on uskottavan sopiva seos heikkoa ja leijonaemoa. Mark Wahlberg yllättää positiivisesti J. Paul Gettyn 'dollarihenkivartijana' ja Gailia avustavana Fletcher Chacena. Tämä rahaan ja neuvotteluihin kättä pidemmän sijaan turvautuva pragmaattinen ex-CIA mies on parasta Wahlbergia sitten vuoden 2007 We Own the Nightin.

Elokuvan pääpiruna J. Paul Gettynä nähtävä 88-vuotias Christopher Plummer on hienossa vedossa. Plummer rakentaa Faustmaisen kolkon ja pitkävihaisen Roope Ankkansa - yllättävän ymmärrettävine motiiveineen kaikkineen - pitkän uransa suomalla ihailtavalla varmuudella. Erikoispiirtenä hänen suorituksestaan mainittakoon, että Kevin Spacey oli jo tehnyt kuvaukset ja leffa oli purkissa, kun hänen ahdisteluskandaalinsa levisi yleiseen tietoisuuteen. Scott ja tuotantoyhtiö palkkasivat suuremmitta fanfaareitta Plummerin uusintakuvauksia varten ja poistivat Spaceyn elokuvasta.

Leijonamami / Tuhannen dollarin nainen. (Michelle Williams)

Tästä sikisikin sitten toinen skandaali, kun paljastui että Wahlberg sai uusintakuvauksista 1.5 miljoonaa - ja Williams tuhat(!) dollaria. Tässä oli hiukan väärinkäsitystäkin mukana (Williams ei halunnut uusintakuvauksista sen syyn takia palkkiota), ja villaista painettiin viimeistään siinä vaiheessa, kun Wahlberg luovutti koko summan naisten lakiasioita ajavaan rahastoon. Mutta ihan ongelmatonta All The Moneyn tekeminen ei siis näyttelytyön osalta missään nimessä ollut.

Mainitaan näyttelemisen osalta vielä Romain Duris Cinquantana, terävimmin piirrettynä kidnappaajana, että Charlie Plummer (ei sukua Christopherille) nuorena kidnapattuna ei suinkaan ärsytä, hykerrellään hetki Giuseppe Bonifatin pienelle mutta herkulliselle roolille Gailin asianajajana ja sanotaan, että oli mukava nähdä Timothy Huttoniakin pitkästä aikaa.

Summa summarum: Nitraatti tervehtii ilolla Ridley Scottin paluuta priiman pariin. Money on aikuisten elokuva aikuisille. Nitraatti mainitsee lopuksi vielä senkin, että pieni surun hetki seurasi elokuvan kuvaamien tapahtumien taustojen tsekkauksestakin: onni kun ei välttämättä seuraa onnea. Tullette samaan johtopäätökseen Nitraatin kanssa, jos joskus teette samoin...

- I wanted to give him everything, everything I've learned, all of... My knowledge, all that I've built. And he just wanted to... Pick my pocket like his father, like all the parasites that have swarmed around me all my life.

- That's why I like things. You see? Things, objects, artifacts, paintings, and... They are exactly what they appear to be. They never change. They never disappoint. There's a purity to beautiful things that I've never been able to find in another human being.
(J. Paul Getty, All the Money in the World)

Arvosana: 8/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti