perjantai 5. huhtikuuta 2019

Nitraatin YouTube-Leffafestivaali #2

Klassikko. Jotkut joutunevat googlaamaan.

Syystä tai toisesta digiajan jalkoihin on jäänyt paljon mielenkiintoista kamaa. Onneksi on YouTube, johon porukka uploadaa VHS-ajan semiunohdettuja teoksia ja myöhempien aikojen DVD-abandonwarejutskia yms, joita ei ole taltioina muualta nähtävissä. Kuten ekoillakin festareilla, taas poimitaan mukaan muutama huomion ansaitseva tekele!

Mitään ultra4khd-kuvanlaatua on tietysti turha odottaa, mutta kyllä olennainen välittyy. Jotkut näistä voivat ennemmin tai myöhemmin olla saatavilla digiajan tallenteinakin, joten tarkkaile Amazoniasi.

Joissain teoksista on luvassa myös VHS-ajan elämystä kyseisen ajan missanneille tai fiilistelyfriikeille. Muutamissa kandidaateista kun on kaikkea mukavan nostalgista artifaktia katselufiilistä nostattamassa; kuvan poikki kulkevaa sähinää kohdalta jossa nauha on vioittunut, yläreunan vääristymiä tai vaikkapa sitä ihmeellistä mustavalkoista raitaa yläkulmassa. Tekeleiden järjestys on kronologinen.


Peter Pan (USA 1924, Herbert Brenon)

Peter Panin eka leffaversio *ja* O.G. lesboleffa. Ilmassa on suht eroottista värinää, kun Wendy riiaa naispuolista Peter Pania (huikean hyvä Betty Bronson). Peterin reiden venyttely samalla, kun Wendy ompelee tämän varjoa takaisin paikalleen, on x-rated -kamaa! Friikinnäköiset eläinpuvuissa konttaavat näyttelijät koristavat fantasiakakun. Tosin Peter Panin ja muiden muuttaminen amerikkalaisiksi ja näiden näkeminen vetämässä amerikanlippua salkoon on melko paksua. Enkkuversiossa se kuulema on tosin enkkulippu. Silti.

Arvosana: 7/10
IMDB
Traileri


Let Me Hear You Whisper (USA 1969, Glenn Jordan)

Scifitarina, jossa korkean teknologian labran siivooja rakastuu älykkääseen, rajalliseen kommunikointiin pystyvään eläimenkaltaiseen vankiin ja päättää yrittää tämän vapauttamista. Oscar-voittaja Shape of Water (2017)? Ei, vaan New Yorkin public televisionin teatterituotanto 50 vuoden takaa. Shapen tekijöiden olisi jo korkea aika myöntää elokuvansa ilmiselvä esikuva!

Arvosana: 8/10
IMDB


The Lathe of Heaven (CAN 1980, Fred Barzyk & David R. Loxton)

Tulevaisuuden yhteiskunnassa elävä kaveri huomaa pystyvänsä muuttamaan maailmaa pelkällä ajatuksen voimallaan. Ursula K. Le Guinin (rip) kirjaan perustuva, PBS:n viiden pennin tuotanto, joka on malliesimerkki siitä, miten iso ja hyvä idea on lähes aina isoa budjettia tärkeämpi.

Arvosana: 8/10
IMDB


The Day After Trinity (USA 1981, Jon Else)

Dokkari ydinpommin isästä Robert J. Oppenheimerista ja Manhattan-projektista. Dokumentin toteutus on aika peruskamaa, mutta puhuvien päiden joukossa on kuitenkin mukana iso kasa ihmisiä, jotka työskentelivät projektin parissa. Heidän kuvauksensa tapahtumien kulusta ja eritoten siitä ensimmäisestä testistä tekevät dokkarista ehdottomasti näkemisen arvoisen.

Arvosana: 8/10
IMDB
Traileri


Quella villa accanto al cimitero / House by the Cemetary (ITA 1981, Lucio Fulci)

Fulcin Helvetinportti-trilogian viimeinen leffa on taattua tekijänsä näköistä italohorroria parhaimmillaan. Kuten hänen maanmiehensä Dario Argenton kauhareissakin, juoni tässä on vähän mitä on, mutta tunnelmaa voisi leikata veitsellä. Ai niin, trilogia on vain temaattinen, joten mitään spoilerihaittaa miehen töihin tutustumisen aloittamisella tästä teoksesta ei ole.

Arvosana: 8/10
IMDB
Traileri


Ticket to Heaven (CAN 1981, Ralph L. Thomas)

Ticket to Heaven näyttää ja tuntuu kasarin alun halpis tv-elokuvalta, mutta sen tarina kulttiin värvättävästä nuorukaisesta ja tämän pelastamisyrityksestä on onnistunut ja varsin uskottava. Nick Mancuso kultin uhrina Davidina on hyvä ja R.H. Thomson tämän pelastajana Lincinä erinomainen. Tarjoutuupa katsojalle myös mahdollisuus nähdä nuori ja uhkea Kim Cattrall fanaattisena killisilmäisenä kulttilaisena! Kun elokuvista tehdään niin paljon uusversioita, niin Nitraatti toivoisi että niitä tehtäisiin joskus vaihteeksi ei vain niistä kuuluisista, hyvistä ja menestyneistä vaan vaikka tällaisista, oikeasti sitä kaipaavista.

Arvosana: 6/10
IMDB


Bad Channels (USA 1992, Ted Nicolaou)

Radiokanavan jäbä-DJ ja itsepintainen friidureportteri joutuvat keskelle tuhman alienin ja tämän apurobotin maailmanvalloitusyritystä tässä käänteisen Maailmojen Sota -radiokuunnelmajupakan mieleen tuovassa scifipätkässä. Isä ja poika Bandin Full Moon kasari/ysäri suoraan videoille -halpistuotantojen valioesimerkki. Musiikin leffaan väkersi Blue Öyster Cult!

Arvosana: 7/10
IMDB
Traileri


The Falklands Play (UK 2002, Michael Samuels)

Ian Curteisin kirjoittama mainio tv-näytelmä piti alunperin toteuttaa jo 1980-luvun puolivälissä, mutta näytelmän vahva ja sympaattinen(!) Margaret Thatcher oli tuon ajan BBC:lle ylittämätön rasti. Kyseessä siis Falklandin sodan kuvaus kamarinäytelmämuodossa, poliitikkojen näkökulmasta. Patricia Hodge on kerrassaan erinomainen pääosan Rautarouvana, eikä muukaan cast aiheuta muuta kuin hyväksyvää nyökyttelyä.

Arvosana: 8/10
IMDB


Big John (FRA 2006, Julien Dunand)

Tyhjentävämpää tekelettä odotellessa, tässä on ranskalainen tv-dokkari Nitraatin suosikkiohjaajasta, John Carpenterista. Välillä jotkut ranskalaiset nevöhööd-tyypit tulevat selittämään jotain ranskaksi (ei tekstitetty), mutta ei sen väliä: John Carpenteria ja hänen kanssaan töitä tehneitä tässä ollaan kuuntelemaan tultukin.

Arvosana: 8/10
IMDB

Se tokasta festarista. Lisää luvassa kun aika on.

Huojuva Torni, kasariedition.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti