Rocket Man. (Ryan Gosling) |
A look at the life of the astronaut, Neil Armstrong, and the legendary space mission that led him to become the first man to walk on the Moon on July 20, 1969. (IMDB)
Kun joku joskus sammuttaa tältä pallolta viimeisetkin valot, Neil Armstrongin nimi tiedetään silloin vieläkin. Käytännöllisempi nimeäisi painokoneen tai vaikkapa Donnie Darkon ansiokkaasti ajaman Listerin antiseptiikan keksimisen ihmiskunnan suurimmaksi hetkeksi. Nitraatti wanhana romantikkona valitsee kuukävelyn. Se, miten vaatimattomalla teknologiatasolla sinne vielä mentiin, on kirsikka kakussa.
Jo kesällä tämän projektin ensimmäisen trailerin tarkastamisen jälkeen First Man meni helposti heittämällä Nitraatin tämän vuoden odotetuimpien katselukokemusten kärkeen. Syksy onkin totuuden hetki: lunastuvatko lupaukset vai tapahtuuko mahalasku?
Kohti tähtiä. |
Nuori ohjaaja Damien Chazelle on siis iskenyt kyntensä Neil Armstrongiin (1930-2012) ja tämän perheseen, Gemini ja Apollo-ohjelmiin, sekä ensimmäiseen kuumatkaan ja tekee vähän alle kaksi- ja puolituntisessa First Manissa hyvää työtä. Tarina on tietysti pääpiirteissään kaikille tuttu ja NASA:n avaruusohjelmista on jo tehty lukuisia, enimmäkseen onnistuneita elokuvia & dokkareita.
Vaikka First Man ei draamansa osalta varsinaisesti rakettimoottoria uudestaan keksikään (esim. Steven Spielberg on toiminut yhtenä elokuvan tuottajista), on sillä kuitenkin aiheeseen oma mielenkiintoinen tulokulmansa.
First Man etenee paikoittain hyvinkin mollivoittoisesti tai tummasävyisenä, omaten jopa trillerimäisiä piirteitä ja on yhtä kiinnostunut Armstrongin perheestä ja siviilielämästä kuin kuuprojektistakin. Alagenrensä elokuvaksi se on myös varsin maltillisen budjetin tekele 'vain' 60 miljoonalla dollarillaan, mutta kankaalla se tuntuu pari kertaa hintaansa isommalle; raha kun on kokonaisuudessaan ja erinomaisen ekonomisesti käytettynä kankaalla.
First Man perustuu James R. Hansenin Armstrong-elämänkertaan jonka Josh Singer on muokannut leffamuotoon. Elokuva käy aiheensa läpi 1960-luvun kattavalla aikakaarella. Pidemmiksi hetkiksi pysähdytään - tietysti historiallisen vuoden 1969 Apollo 11:n kuulennon lisäksi, josta nähdään mm. myös miten hilkulla sen lennon tähtihetken siirtyminen oli - Gemini 8:n kiikkerään telakoitumislentoon vuonna 1966 ja Apollo 1:n katastrofaaliseen ohjaamopaloon vuonna 1967.
Armstrong & personal bubble ^10. (Ryan Gosling) |
Näyttelypuolelta todettakoon, että First Man sisältää tähän mennessä Ryan Goslingin parhaan roolisuorituksen. Chazelle nostaa mielenkiintoisesti ja tunnetasolla erittäin hyvin toimivasti Armstrongin perheen tyttölapsen traumatisoivan menetyksen Neil Armstrongin tunnelukoksi ja polttovoimaksi.
Ratkaisukeskeinen ja vähäpuheinen introvertti, tunteitaan tarkasti varjeleva Neil Armstrong saa todella oivan tulkinnan Ryan Goslingissa mieheltä, joka Nitraatin mielestä tekee - yhtään vähättelemättä - muutenkin parasta työtään silloin, kun hänen tarvitsee vähiten puhua. Ehkä juuri siksi ne kuolemattomat sanat kuun pinnalla ovat sitten sitäkin järisyttävämpiä.
Elokuvan järisyttävin hetki se ei kuitenkaan yllättäen ole: Chazelle ja Gosling tiristävät katsojasta ansaitut kyyneleet vieläkin varmemmin hiukan myöhemmin. Chazellen kanssa tässä elokuvassa tehty työ taannee Goslingille vähintään sen kultaisen pystin ehdokkuuden, muu olisikin aika vääryyttä.
Perhekokous. (Ryan Gosling, Connor Blodgett, Claire Foy, Luke Winters) |
Häntä komppaa onneksi elokuvan eloisammin sykkivämpänä sydämenä vaimo Janet Armstrongia näyttelevä Claire Foy, joka yrittää pukea miehensäkin ajatuksia sanoiksi. Hirmu tärkeä rooli elokuvan onnistumisen kannalta, ja Foy suoriutuu. Hän on muutenkin kovasti tänä vuonna tapetilla, kun tulossa on useita leffoja joissa Foy on esillä. Nitraatti tullee tutustumaan tuohon tarjontaan mielenkiinnolla - The Crown-sarja josta häntä on kovasti kehuttu kun on jäänyt näkemättä (Nitraatti ei ole kovin perso sarjoille).
Sivuosatyöskentely on kautta linjan erinomaista (mm. Corey Stoll, Patrick Fugit, Jason Clarke ja Kyle Chandler); joukosta on turha nostaa ketään ylitse muiden, vaikka Jason Clarkella Ed Whitena onkin heistä ehkä eniten materiaalia mitä työstää.
Dodging the bullet. (Ryan Gosling) |
First Manin tekninen puoli on täysin moitteeton. Lavastus ja cgi ovat ensiluokkaista eivätkä jätä realistisuudessaan tai toimivuudessaan mitään toivomisen varaa. First Man on kuvattu paljolti Nitraatin vähemmän ihannoimana käsivarana (kuvaaja Linus Sandgren), mutta Chazelle saa tekniikaan toimimaan hyvin ja tarinaa tukevasti, eikä jätä sitä draaman tielle hortoilemaan.
Chazellen ikuisen aisaparin Justin Hurwitzin musat todistavat että mies osaa tehdä myös tällaista isoa ja perinteisempääkin leffamusaa. Hän myös mielenkiintoisesti lisäilee tämän setin tavanomaisempaan soitinvalikoimaan mm. thereminiä ja moog-syntetisaattoria.
Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Mike Collins & ristikuulustelu. (Ryan Gosling, Corey Stoll, Lukas Haas) |
First Man saa Nitraatilta myös isot kiitokset siitä, ettei se sisällä nurkkakuntaista hurmospatriotismia, vaikkei suurvaltojen kilpajuoksu avaruuteen tietystikään jää huomioimatta. First Man myös muistuttaa - toisin kuin lähes kaikki muut alagenrensä leffat - että vastustusta ohjelmille riitti 60-luvulla(kin), kun Saturnus-raketin kuvien sekaan pistetään Kurt Vonnegutia (et tu, Brute?!) kitisemässä Maa Ensin -juttuja, samalla kun ääniraidalla kuullaan (Gil Scott-Heronin alunperin levyttämää klasaria) 'Whitey on the Moon'.
Siitä vähän tangentilla; leffateatterista ulos tullessa vieläkin fiiliksissä kellunutta Nitraattia huvitti hiukan se, että ilta oli pilvinen ja sumuinen, eikä kuuta tietystikään pystynyt näkemään. Jotain vertauskuvaa siitä olisi joku jopa voinut viritellä nykyajan älyn, tieteen, avaruusmatkailun ja sen sellaisen yleiseen arvostukseen, mutta eipä vaivuta epätoivoon.
Plus, eihän se seuraava kohde aina taivaalla näy muutenkaan, vaikka sille kaukaiselle punaiselle pisteelle homo sapiens painaa ne ensimmäiset jälkensä kyllä vielä ihan varmasti - ja ihan varmasti vielä Nitraatin elinaikana.
Karen & isi. (Lucy Stafford, Ryan Gosling) |
Eniveis; pienen loppuillan mutustelun jälkeen Nitraatti toteaa First Manin olevan onnistunut ja omaleimainen leffa ihmiskunnan humaanista historiahypystä.
"That's one small step for man, one giant leap for mankind." - Neil Armstrong
Arvosana: 9/10
IMDB
Traileri
Justin Hurwitz: The Landing (Spotify)
Vuoden paras tähän mennessä: First Man (9/10)
Vuoden huonoin tähän mennessä: Operation Finale (4/10)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti