keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Nitraatin Halloween-Spessu II

Täällä vartioin minä. (Ghostbusters)

Aina näin Halloweenina Nitraatti valkkaa yhden leffamörön ja listaa kyseisen ökömöttiäisen kolme mieleisintään esiintymistä valkokankailla, sekä kolme parasta leffaa jotka samaisten otusten ympärillä pyörivät. Molemmissa listoissa vallitsee nouseva järjestys.

Viime vuonna käsiteltiin pitkähampaiset ystävämme. Tänä vuonna vuoron saavat kummitukset, haamut, henget, apparitiot... mitä näitä nyt on! Kyseessä siis normaalia eläväisemmät ja yleensä kehottomat kaunaiset kuolleet, jotka pyytämättä palailevat elävien elämän haitolle.

Kolme parasta elokuvahaamua

Hmm... missäs se Vasta Kuolleiden Käsikirja olikaan? (Alec Baldwin, Geena Davis)

#3: Adam & Barbara Maitland, Beetlejuice (1988)

Listan perheystävällisin entry ja pieni huijaus kahdella entiteetillään, mutta Maitlandit ovat viimeiseen asti (ja sen jälkeenkin) erottamaton pari. Vanhan viihtyisän talon remontti katkeaa nuoren pariskunnan osalta hukkumiskuolemaan, mutta siitähän itse leffa vasta kunnolla alkaa. Symppis-Maitlandit kuuluvat ehdottomasti tälle listalle.

IMDB
Traileri

Pitkän päivän vielä pidempi ilta. (Barbara Hershey)

#2: (nimetön), The Entity / Entity - Tuntematon Voima (1982)

Sitten heittämällä toiseen ääripäähän. Valkokankaiden vastenmielisimmän ja häiriintyneimmän haamun manttelin voi asetella Sidney J. Furien The Entity-leffan inhan hengen harteille. Barbara Hersheyn roolisuoritus epäpyhän hengen uhrina tuo viestin todella perille.

IMDB
Traileri

Linjan linjakas kaunotar.

#1: Christine, Christine / Christine - Tappaja-auto (1983)

Elokuva pärjää hyvin harvoin kirjalle, mutta Carpenterin Christine nosti rimaa kirjasta ainakin yhdellä osa-alueellaan. Elokuva hylkäsi kirjan autossa mätänevän ruumiin ja siirsi kiihkeän kummituksen suoraan kaaran kromiin, pelteihin ja moottoriin. Nerokas idea joka toimii yhtä hyvin kuin osumaa ottanut Christinekin.

IMDB
Traileri

Kolme parasta haamuelokuvaa

Kop kop kop, avaa rakas. (Jamie Lee Curtis)

#3: The Fog / Usva (1980)

Stanley Kubrickin lisäksi John Carpenter on Nitraatin toinen suosikki kautta aikojen -ohjaajalistalla. Mies oli varsin kykenemätön huonoihin tai loputonta katselua ei-kestäviin teoksiin 1970- ja 1980-luvuilla, eikä Usva tuosta kunniakkaasta sarjasta mitenkään poikkea. The Fog on wanha kunnon perinteinen kummituskauhari, jossa petettyjen lepraisten merimiesten(!) haamut palailevat menneisyyden usvista kosto ja murha mielissään.

IMDB
Traileri

Harvalla tekeleellä on yhtä hyvää taglinea.

#2: Poltergeist (1982)

Supersymppiksen Freelingin perheen ja erityisesti perheen kuopuksen Carol Annen kohtaaminen vihamielisten haamujen kanssa on alagenren ehdottomia klassikoita. Steven Spielbergin tuottama ja ainakin osittain ilman krediittiä E.T.:n kanssa samanaikaisesti ohjaama kauhari viehättää vuosikymmenestä toiseen. Pääosan nuoren Heather O'Rourken (1975-1988) vain muutamaa vuotta myöhemmin karistelemat maalliset tomut tuovat elokuvalle oman haikean ja surullisen lisävivahteensa.

IMDB
Traileri

Kop kop kop, avaa hakas. (Jack Nicholson, Shelley Duvall)

#1: The Shining / The Shining - Hohto (1980)

Listaykkösen osalta ei koeta yllätystä, mutta vaikea sitä on kai odottaakkaan, kun Kubrickikin on asiaan tarttunut. Hohto on myös yksi niitä harvoja kertoja kun elokuva kirjasta parantaa (vaikkei kirjailija King ole tähän mielipiteeseen ikinä yhtynytkään; päinvastoin). Torrancen ydinperheen työpanos talviteloillaan kitkuttavan hotellin hoitamisessa vaikeutuu huomattavasti, kun kirjaimelliset menneisyyden haamut alkavat kuiskutella hyvin, hyvin tuhmia ajatuksia perheenpään otollisen maaperän korvaan. Klassikko mikä klassikko.

IMDB
Traileri

PS: Leffat Numeroina: Christine 7/10, The Entity & The Fog 8/10, muut 10/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti