tiistai 31. lokakuuta 2017

3+3: Nitraatin Halloween-spesiaali I

Kääk! Orggishirvitys Kreivi Orlok (Max Schreck), Murnaun Nosferatusta. Semirupu leffa, unohtumaton hahmo.

Nitraatti aloittaa blogissa uuden pikku perinteen ja esittelee jokaisena Halloweenina yhden leffahirviön kolme parasta valkokangas-inkarnaatiota, sekä kolme parasta elokuvaa joissa hahmo esiintyy. Nämä kaksi kun eivät välttämättä ole ollenkaan sama asia. Aloitetaan traditio yhdellä perinteisimmistä leffahirviöistä: vampyyrit!

3 Parasta elokuvavampyyria (nouseva järjestys)


Omnom. (Fright Night 2)

3. Bosworth, Fright Night Part 2 (1988)

Ennen jokaista herkkupalaansa kohteen latinankielisen nimen heittävä Brian Thompsonin (l. 'Klink-klink-miehen') tulkkaama opettavainen vampyyri. Toisin kuin sarjan eka osa joka on parhaita vamppileffoja ikinä, jatko-osa on aika pazka, mutta Thompsonin vampyyri erikoisuutensa (bodybuilder, latina, wtf!?) takia aika ikimuistettava.

IMDB
Traileri

Sadie Frostin kakkainen nauru kun Winona Ryder-paralta viedään taas leffa alta (kts myös 'Vuosi Nuoruudestani').

2.  Lucy Westenra, Dracula (1992)

Leffavampyyrithan on yleensä aika sexyjä, mutta yleensä myös miehiä joten Nitraatin mittari ei siitä värähdä. Sadie Frostin Lucy toi kauniimpaa sukupuolta kehiin potenssilla kaksi. Ryderin Minan harmaasävyihin jättävä Frost kikkailee leffan yhtenä suurena elinverenä about kaksi kolmasosaa sen kestosta ja varsinaisena vampyyrina siitäkin varsin lyhyen aikaa ennen kuin tuhma Anthony Hopkins varastaa Lucylta pään. Eniveis, unohtumaton sexy veto, jota Eiko Ishiokan Oscarin arvoinen puvustus erinomaisesti avittaa.

IMDB
Traileri

O.G. Homoisät. (Kirsten Dunst, Brad Pitt, Tom Cruise)

1. Lestat, Interview with the Vampire (1994)

Tom Cruisen Lestat on Nitraatin suosikkivamppi. Cruisesta voi olla näyttelijänä montaa mieltä, mutta aina hän vetää ammattimaisesti ja antaa elokuvalle parastaan. Interview ei tee poikkeusta ja hyötyy valtavasti hänen elämää suuremmasta Lestatistaan. Toisin kuin ärsyttävälle määkyvälle Louisille (Pitt), ikuinen elämä ei ole Lestatille rasite, vaan rajaton leikkikenttä ja avarin saalistusmaa. Kirsten Dunstkin vetää pikku Claudiana ekassa isommassa roolissaan hyytävän ilahduttavasti. Itse leffan arvoa kokonaisuutena tiputtaa eniten rrraaahuuussstttaaavaaa osio jossa uberpitkästyttävä Louis yrittää kannatella leffaa. Siihen kun lisää pre-supertähteydessään kipuilevan Pittin vielä vähän harhailevan roolisuorittelun, niin mitäpä jos... Ei!

IMDB
Traileri

3 Parasta vampyyrielokuvaa (nouseva järjestys)


Skandinaavinen lähiöromanssi.

3. Låt den Rätte Komma In / Ystävät hämärän jälkeen (2008)

Kirjailija John Ajvide Lindvist (suosittelen) sai nerokkaan idean siirtäessään vampyyritarinan  kipuilevien varhaisteinien Tukholmalaiseen 80-luvun lähiöön. Tomas Alfredsonin uskollinen ja harkittu ohjaustyö ei myöskään tee idealle yhtään hallaa, päinvastoin. Itsekin lähiökakarahistoriainen Nitraatti arvostaa ja korkealle. Lähes kokonaan vampyyrileffojen perinteisestä goottikrumeluurista riisuttu kauhu/rakkaustarina toimii kuin 80-luvun suomettuminen.

IMDB
Traileri

Gnää!

2. Dance of the Vampires / Vampyyrintappajat (1967)

Goottikrumeluurista puheen ollen: sen osalta matkataankin sitten ihan toiseen ääripäähän pre-lapsiraiskuri Polanskin 60-luvun loppupuolen vampyyrileffassa. Upean näköinen - big up kuvaaja Douglas Slocombelle ja lavastaja Wilfred Shingletonille - ja kuuloinen (säv Krzysztof Komeda) Vampyyrintappajat on 50% slapstickiä ja 50% kauhua mutta 100% hyvää ja tunnelmallista vampyyrileffaa. Plus pre-Manson (:/) Sharon Tate, huh huh... <3

IMDB
Traileri

Depp, pater familias.

1. Dark Shadows (2012)

Nitraatin all-time suosikkileffoihin lukeutuva rajattomasti hankausta kestänyt kauhukomedia seisoo tämän(kin) keon huipulla. Deppin hauskan epäkuolleen suvunpään kikkailut oudon perheensä parissa 70-luvun pikkukaupungissa ja sen rouheassa goottipalatsissa eivät lopeta ilahduttamasta Nitraatin sensibiliteettiä. Dark Shadows on itse asiassa varsinainen halloweenleffojen superfood, kun vampyyrin lisäksi mukana hiimailee ihmissusia, noitia, aaveita ja ehkä yksi potentiaalinen slasher-tyylin murhailija(tar)kin. Itse asiassa tuosta listastahan Nitraatti voikin jo aloittaa valitsemaan ensi vuoden spesiaalin hirviötä. Böö and out!

IMDB
Traileri

PS: Leffat numeroina: Nosferatu & Fright Night 2 = 4/10, Dracula & Interview = 8/10, muut 10/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti