perjantai 6. lokakuuta 2017

The Wind That Shakes the Barley / Vapauden hinta (IRL/UK... 2006, Ken Loach)

Veljekset kuin ilvekset (Cillian Murphy, Padraic Delaney).

Against the backdrop of the Irish War of Independence, two brothers fight a guerrilla war against British forces. (IMDB)

The Wind That Shakes the Barley kertoo Irlannin itsenäisyyssodasta kahden veljeksen silmin. Vanhempi Teddy (Delaney) johtaa yhtä Irlannin tasavaltalaisarmeijan (IRA) aseellista siipeä joka tekee iskuja miehittäviä brittejä vastaan. Nuorempi Damien (Murphy) on lähdössä lääkäriksi englantiin, pyrkien välttämään kaikkia konflikteja brittien kanssa. Ennen pitkää alkavat ympyrät sulkeutua kun Pyrrhoksen voitto häämöttää ja tulevien vuosikymmenien surun siemeniä kylvetään.

Barleylla on oiva käsikirjoitus jossa varsinkin dialogi nousee välillä suurempiinkin korkeuksiin. Tietysti luvassa on myös enemmän kuin rahtunen Loachin lempiaihetta eli sosialismia kun itsenäisyyden unelmaan yritetään sovittaa myös tasapuolisempaa tulojakoa. Aina vähintään katsottava Cillian Murphy - josta on pikkuhiljaa suoriutunut yksi Nitraatin lempinäyttelijöitä - tekee erinomaisen ja samaistuttavan pääroolin. Padraic Delaney hänen veljenään vetää varsin jees ja hyvää taustatukea kaksikolle tulee (sittemmin Game of Thronesin Onion Knightinakin pyörähdelleeltä) veteraani Liam Cunninghamilta, kädet nyrkkiin puristavana junamies Danina. Loputkin elokuvan castista ovat varsin asiallista tasoa.

Riepotusta. Black and Taneja ja Sinead (Orla Fitzgerald).

Barley on sotadraama joka ei juuri hehkuta (ajattele enemmän BBC, vähemmän Hollywood), kaunistele kertomaansa tai liioittele väkivaltaansa, pysyttelee aiheessaan ja etenee rauhallisesti kuin hautakulkue. Elokuva ei myöskään suurentele turhalla mahtipontisuudella rajuimpiakaan kohtauksiaan, mikä taitavan ohjaaja Loachin käsissä tekee niistä näin tietysti entistäkin voimakkaampia. Loach on myös hyvin selkeästi ja anteeksipyytelemättä sorrettujen irlantilaisten, varsinkin raakalaismaista väkivaltaa kärsivien siivilien puolella, mikä katsojan on ennen katselun aloittamista ehkä hyödyllistä tiedostaa.

Totuuden hetkiä (Cillian Murphy, John Crean).

Barley oli Nitraatille kerrassaan mieluisa yllätys puun takaa, vaikka merkit - ohjaaja Loach, pääosan Murphy ja Cannesin päävoitto - olivatkin suotuisia. Varsinkin nuo kaksi tekijänimeä saivat käymään tekeleen kimppuun, vaikkei edes elokuvan varsinaisesta aiheesta ollut ennen katselua ihan täyttä varmuutta. Sattuneista syistä elokuva tuntuu myös taas ajankohtaiselle; jokainen vedelköön omia seitinohuita yhtäläisyysmerkkejään viime aikojen tapahtumiin maailmalla.

Arvosana: 9/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti