torstai 21. syyskuuta 2017

Likainen Pommi (Suomi 2011, Elias Koskimies)

Kaikki ansaitsevat toisensa (v-o: Jussi Vatanen - Jali, Iida Lampela - PD, Malla Malmivaara - Mirccu, Jukka Puotila - Martin Bakke, Niina Herala - Laura Melanie).
Mirccua uhkaavat potkut unelmatyöstä, peliin pannaan maine, kunnia, sielu ja poikaystävä. Elias Koskimiehen musta komedia julkisuudesta, menestyksestä ja työelämästä. (YLE)

Likainen Pommi kertoo levy-yhtiöstä joka yrittää lanseerata keinoja kaihtamatta karmivaa teinitähteään suuren yleisön suosikiksi. Tähdellä ei ole lahjoja eikä yhtiöläisillä taitoa, mikään tästä ei tietenkään estä ketään panemasta pahintaan.

Kun Pommi oli ensi-illassa, Nitraatti päätti kiertää tekeleen kaukaa koska arvostelut kautta linjan haukkuivat sen pystyyn. Biiiiiiig mistake. Likainen Pommi on vuosikymmenen leffavalioita ja kotimaisten huippukärkeä joka posahtaa kympillä ainakin Nitraatin kieroon mustaan komediahermoon.

Mirculla (Malla Malmivaara) arvatenkin käsilaukussa jo sikanautapurkki yötä odottaa.

Tarinan päähenkilö, häkellyttävän lussu PR-ihminen Mirccu on Malla Malmivaaran tulkkaama ihana originelli. Mircun kuva on sanakirjassa 'tossun alla' -termin selityksenä. Mirccu on mumiseva symppis ovimatto, joka ei taistele elämässään Don Quijotemaisesti pelkkää tuulimyllyä vastaan, ennemminkin edessä on kokonainen tuulivoimapuisto.

Mircusta on ihan jees nukkua yöt työpaikalla työpöydän alla nöttkött-purkki pään alusena, tulla Ramsay-huudetuksi ja muoviin käärityksi mäkkärin keittiössä, olla yhtä mieltä kaikkien kanssa ja rentoutua kireästi katsomalla realitya jossa peräsuolista tehdään syöpäpotilaille uusia kurkkuja. Jos Mirculla olisi tunnari, se olisi Epyxin Commodore 64:n Summer Gamesin karmea surkuhupaisa tulkinta Brasilian kansallislaulusta.

Quijoten hevosen virkaa toimittaa saamaton ex-urheilutähtimies Roba (Ilkka Villi) jonka itsetunto numeroidaan miinusluvuilla ja Sancho Panzaa voisivat olla vaikkapa Mircun parhaat ystävät, räväkkä gaypariskunta (Tuomas Uusitalo & Jukka Kuronen) jonka hyvät neuvot ovat yleensä aika semikaukana avuliaista.

Oo daddy! PD = pissis from hell. (Iida Lampela)

Iida Lampelan herkullisesti tulkkaama PD on kaikkien lahjattomien tekemällä tehtyjen teinipophirviöiden esikuva. Jukka Puotila paaluttaa pienestä thaimaalaisesta (ei ruoka) pitävän levyfirmapomo Martin Bakkan ja Jussi Vatanen tämän bakkauskoisen kakkosmiehen Jalin. Karmivan työyhteisön kruunaa Facebookin ystäväsaldoltaan kahden kummivuohen ystävä, jengin uusi kovapintainen, paha ja menestynyt pr-poliisi Laura Melanie (Niina Herala).

Likaisella Pommilla on näyttelijöidensä ja näiden roolien lisäksikin tuhottomasti hyveitä. Ohjaaja / käsikirjoittaja Elias Koskimies (mm. Uutisvuoto) tykittelee joka hetki katsojaa jollain mainiolla hävyttömän ja käsittämättömän väliltä. Realityn, PR:n, popin, pedojen, homojen, huumeiden ja insestin ryydittämä äkkiväärän juonen letkajenkka hytkyy iloisesti ja mielensäpahoittajille nenää näytellen kevyesti läpi 80 minsan kestonsa.

Lohturuokaa bestisten kanssa (Tuomas Uusitalo, Malla Malmivaara, Jukka Kuronen).

Tyylillisesti Pommi tuo mieleen mm. nerokkaan brittikahjo Chris Morrisin surrealistisia komediatekeleitä (Nathan Barley, Brass Eye, Jam), suomalaisista joku Ihmebantu hortoilee samoilla hoodeilla. Nitraatti ei myöskään äkkiseltään muista aikaisemmin nähneensä suomalaisessa elokuvassa epäluotettavaa kertojaa - asiallisesta piruilevaan heittelehtivä Pommin MC (Jarkko Tamminen) on ihanasti sitä itseään. Myös leikkauksella (Iikka Hesse) ja niihin linkittyvillä kuvagageilla tehdään hemmetin hyvää jälkeä, tämäkin harvinaista kamaa raukoilla rajoillamme - ajattele Arrested Development (Sukuvika) tv-sarjan hersyviä pistoja samalla saralla.

Onnistuipa Pommi tuomaan mieleen Nitraatin lempparin Robyninkin yhdessä parhaista mustan huumorin hetkistään. Kuten Robyn-parka julkaisi singlensä 'Keep on Burning' samaan aikaan kun Australiassa olivat menossa historiallisen pahat metsäpalot, niin Pommin PD:n uusi 'Likainen Pommi' -singlekin kohtaa lanseerauskriisin koska samaan aikaan Utissa(!) räjähtää ammusvarasto ja ihmisiä kuolee kuin heinää.

Hyviä syitä katsoa Pommi riittää kuin pakasteherneitä PD:n raiderissa.

Katsotaanpas vielä näin lopuksi bingorastia ruutuun:

[x] Kriitikkojen pystyynhaukkuma: yhdestä puoleentoista tähteä, noin keskimäärin. IMDB keskiarvo tätä kirjoittaessa rouhea 3.8(/10)!
[x] Taloudellinen floppi: tuskin 700 000 euron budjettia takaisin ainakaan ensi-iltakierroksella saatiin.
[x] Harvojen oikealla aaltopituudella olevien mielestä rajattomasti katselukertoja kestävä.

Jesss, kulttileffan ainekset kasassa!

Arvosana: 10/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti