"Mustan Pörssin Rotta tässä, terve!" |
A fast-taking wheeler-dealer Corporal in a Malaysian P.O.W. camp during World War II uses bribery and larceny to take de facto control of the camp from his senior officers. (IMDB)
Nitraatti tutustui tänään harvinaisen hyvään sotavankileirikuvaukseen. Toisen maailmansodan loppupuolelle sijoittuvassa Kuningasrotassa seurataan japanilaisten Malesiassa pitämällä vankileirillä majailevien liittoutuneiden edesottamuksia. Muun muassa ympäröivän maaston vuoksi jo ajat sitten paon mahdollisuuden mielestään heittäneet leiritettävät pärjäilevät itse luomiensa raadollisten markkinavoimien armoilla, kuka mitenkin.
Ylhäissyntyinen brittiluutnantti Grey (Tom Courtenay) on leirin moraalinen kompanssi, jonka don quijotemainen tuulimyllytaistelu ihmisten raadollisuutta vastaan näiden parempiin puoliin vetoamalla peilautuu amerikkalaisen korpraali Kingin (George Segal) edesottamuksiin. Tämä selviytymisen, päällystölle salaa syötettävän rotta-gourmet'n, ystäville tarjottavan eläinpadan ja mustan pörssin ykköskiho on leirin todellinen valtias - sen Kuningasrotta. Näiden kahden välissä kipuileva alhaisista oloista itsensä parempiin asemiin vääntänyt brittisotilas Marlowe (James Fox) on samalla myös elokuvan samaistuttavin hahmo.
It's a man eat dog eat dog -kind of world. Olet mitä syöt. (John Ronane, Michael Stroka, Tom Courtenay) |
Kuningasrotta-kirjan kirjoittanut James Clavell (1921-1994) on luultavasti nimi joka soittaa kelloja historiallisten romaanien ystävien keskuudessa. Mm. Shōgunin ja Tai-Panin isä Clavell oli itse japanilaisten vankina toisessa maailmansodassa: kokemus, joka selvästi vaikutti miehen kiinnostukseen Aasiaa kohtaan tulevalla kirjailijan urallaan. Kuningasrotta onkin epäilemättä omaelämänkerrallisia ulottuvuuksia omaava teos. Kuningasrotta myös keskittyy lähes täysin leirin vankeihin, japanilaisten / malesialaisten vanginvartijoiden ollessa elokuvassa lähinnä statisteja. Kuningasrotassa ei olla kiinnostuneita vankien ja vartijoiden suhteesta, vaan vankien suhteesta toisiinsa.
Kuningasrotta on merkillisesti ajalle kuin ajalle ilahduttavan epäsentimentaalinen. Englantilasohjaajan, romaanin englantilaisen kirjoittajan ja ison brittiroolituksen ansiot kartuttanevat samaa kekoa, vaikka elokuva onkin made in Hollywood. Elokuva näyttää meille leirin elämänmenon, mutta jättää näkemästään moraalisten johtopäätösten vetämisen katsojien vastuulle.
Öljy, tapaa vesi. (George Segal, Tom Courtenay) |
Sananen näyttelijöistä. James Fox puun ja kuoren välissä pyörivänä Marlowena on hyvä ja Tom Courtenay jäyhänä luutnatti Greyna erittäin hyvä. Suurin yllätys Nitraatille oli kuitenkin George Segal. Nitraatille yksi suuria elokuvamysteerejä on aina ollut George Segalin 1960- ja -70 -lukujen tähteys. Sen kummemmin Segalin nollakarismana Nitraatille normaalisti näyttäytyvää työskentelyä referoimatta todettakoon vain, että Segal ei ole millään mittarilla Nitraatin suosikkinäyttelijöitä.
Vaan taaspa kerran tulee todistettua, että jokaiselle työkalulle löytyy ennen pitkää sopiva tehtävä. Segalin Korpraali King on kovin ymmärrettävä 'paha' ja Segal annostelee työssään Kingille älyä, charmia ja piittamattomuutta sen verran sopivissa mittasuhteissa että ei voi kuin hattua nostaa. Trioa komppaa joukko luottonaamoja, mm. Patrick O'Neal Greyn hännystelijänä ja Denholm Elliott tohelona upseerina.
Faust ja...? (James Fox, Patrick O'Neal, George Segal) |
Tänä päivänä Kuningasrotta on lähes täysin unohdettu elokuva. Epäilemättä yksi syy tähän on sen lohduttomuus. Tekoajankohtanaan(kin) harvinainen raadollisuus sotakuvauksissa nostaa Rotan arvoa Nitraatin silmissä.
Rotta tuokin hiukan mieleen samoin unohdetun, Marlon Brandon tähdittämän, hassuna yhteensattumana samaiselta vuodelta tervehtivän Moriturin, jossa rohkeat miehemme merillä paljastuvat pelkäksi kurjaksi raiskuriporukaksi, tai vaikkapa paljon tätä kaksikkoa uudemman Furyn, joka parhaalla hetkellään näyttää miten sodassakin voi suorittaa murhan. Tosin mitä vähemmän puhumme Furyn harvinaisen ääliömäisestä lopusta, sen parempi.
Decisions, decisions. (James Fox) |
Synkemmillä hetkillään Nitraatti saattaa hyvinkin ajatella, että maailma on yhtä Kuningasrotan vankileiriä, jossa heikommiltaan leivän suusta varastavia ei saa kukaan kiinni. Ennemminkin tempusta seuraa joko villasella painamista tai selkään taputtelua joukolta avustamiseen valmiita hännystelijöitä, eivätkä tekemisistään oikeutetusti pää edellä kaivoihin hukutettaviksi päädy kuin alemman tason tyhmyrit.
Vähän liian ilmiselvään symboliikkaan lopun kuoliokäsien osalta sukeltava Kuningasrotta on kuitenkin kokonaisuutena vahva ja selväpäinen sotaleffa, jollaisia katsoo aina mielellään. Siloittelevat ja patrioottiset sotaähellykset ovat tämän maailman Kuningasrottiin verrattuna yhtä vastenmielistä kamaa kuin lapsiporno.
Peter Marlowe: [speaking about King] It wouldn't have occurred to you would it, Grey, that you're only alive because of what he gave you?
Lt. Robin Grey: What are you talking about? I never took anything from him. He never gave me anything.
Peter Marlowe: Only hate, Grey. Only hate.
Arvosana: 9/10
IMDB
(traileria ei saatavilla, mutta tässä pätkä kohtauksesta, jossa Grey lukee Kingille lakia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti