torstai 13. lokakuuta 2016

Samurai Rauni Reposaarelainen, Suomi 2016, ohjaus: Mika Rättö

Mitenkäs se olikaan niiden Lappeenrannan kendokurssien maksun laita, miettii Samurai Rauni.

Rauni Reposaarelainen on ylivoimainen viinaan menevä samurai, joka kylvää surua ja tuhoa lähiympäristössään Meri-Porissa. Mystinen nimimerkki ”Häpeekyynel” tilaa Satakunnan Ninjain Killalta Raunin salamurhan, josta Rauni kuitenkin selviää pelkkää oljenkortta käyttämällä. Rauni haluaa selvittää, kuka on nimimerkki Häpeekyyneleen takana. Tästä alkaa absurdi ja verinen road movie Meri-Porin samuraitodellisuudessa. (synopsis: leffatykki.com)

Ennakko-odotukseni tästä ihastuttavasta leffakummajaisesta pitivät kutinsa siltä osin, että arvelin tekelettä 'Halosmaiseksi' (Jari Halonen: mm Takaisin Ryssiin, Joulubileet, Aleksis Kiven Elämä, Lipton Cockton) eli ripaus Turkkaa ja tukkukaupalla friikkiä viihdyttävää. Se mikä yllätti oli että leffa tuntui varsin hallitun oloiselta vaikka olikin vasta tekijöidensä ensimmäinen AV-tuotos. Syiksi tähän sain leffan jälkeisessä Q&A:ssa tiedusteltua mm. että elokuvaa tehtiin kolme vuotta opiskellen, mukana tiimissä oli myös ammattilaisia ja suuri osa ensimmäisen vuoden otoksista kuvattiin uusiksi.

Japanilainen samuraikulttuuri ja suomalainen örvellys löivät yllättäen kättä todella hyvin - paljon onnistuneemmin kuin kymmenen vuoden takaisessa tylsän pömpöösissä Aasia - Kalevala Jadesoturissa. Myös (tekijöidenkin mukaan) erittäin harkittu äänimaailma herätti ihastusta, samoiten muutamia yllättävänkin kauniita otoksia tarjonnut kuvaus - tehdas / tuulivoima -zen ftw!

Itse en pitänyt elokuvan viimeistä 'vakavaa' osiota kovin onnistuneena ja jotkut juonenkäänteet jäivät ilman ratkaisua (tai sitten tipuin kärryiltä), mutta saa nähdä mitä uusintakatselu blurrylta joskus myöhemmin antaa asiaan.

Joka tapauksessa yksi vuoden valopilkkuja, kerrassaan originaali porilaistuote (kuten heidän lanseeraamansa aika mainio leffakiertueolutkin) joka tehtiin henkilöauton hinnalla (!). Jään innolla slash mielenkiinnolla odottamaan tiimin seuraavaa tuotosta.

Arvosana: 8/10

Vuoden paras tähän mennessä: Jättiläinen (9/10)
Vuoden huonoin tähän mennessä: Star Trek Beyond (3/10)

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti