perjantai 12. toukokuuta 2017

Lumikuningatar (Suomen Kansallisooppera ja -baletti 2016, Kenneth Greve)

Ikiroutaa. Lumikuningatar (Tiina Myllymäki), Lapin Velho (Michal Krčmář)

Lumikuningatar kertoo sadan vuoden takaisessa Helsingissä eläneiden kahden lapsen, Kain ja Kertun, seikkailuista taikavoimien temmellyksessä ja siitä, kuinka paljon urheutta vaaditaan, jotta he selviytyvät eteen tulevista elämän karikoista. Kertun isoäiti on ostanut Lapin matkallaan markkinoilta kauniin vanhan peilin tietämättä että siihen kätkeytyy Lumikuningattaren taikavoima. (synopsis: Oopperabaletti)

Korkataan blogiin... baletti! Nitraatti innostuu mistä vain, kun juoni on kohdillaan - Andersenin sadusta onkin taottu Suomen Kansallisbaletissa upean näköinen teos. Nitraatin elämänsä aikana näkemät balettiesitykset voi muuten laskea melkeinpä yhden käden sormilla, joten jututkin on vähän sen mukaista, mutta yritetään ja lisää kotitöitä Nitraatille(kin) jutun lopussa.

Plussat: Lavastus oli nannaa. Seidan Lappi, alamaailman sauna, taikapeili ja Lumikuningattaren palatsi on toteutettu komeasti. Rooleista varsinkin Lumikuningatar oli coolin päräyttävä ja tanssijoiden liikehdintä vaikutti mainiolle mutta eipä Nitraatilla sillä osastolla vielä paljon ole vertailukohtiakaan. Tuomas Kantelisen tummasävyinen musiikki tuki tarinan hyvin, ja Krista Kososen MC:ily oli suurimmaksi osaksi ihan toimivaa.

Miinukset: Kososen kertojan osuutta olisi tosin voinut hiukan pienentää - nyt tuntuu että selitystä tulee esityksessä itsestäänselvienkin tapahtumien aikana. Kunnon fantsuosastoon pääseminenkin vie Nitraatin mielestä turhan kauan - alun 25 minsaa hiimailua ja tanssahtelua Helsingissä vaati kyllä vähän kärsivällisyyttä. Myös Lumikuningattaren yhden numeron Segway-hurjastelu oli vähän wtf-osastoa - eikö esmes vaijereilla olisi saatu vähemmän hmm... etäännyttävä efekti?

Alla linkki itse esitykseen. Tuolla Suomen Kansallisoopperan & -baletin sivuilla on muuten paljon muitakin kokonaisia esityksiä (Stage 24 -osion alla) yms yms - eikun penkomaan!

Kyllä tämä oli hyvinkin kokemisen arvoinen.

8/10

Sivut (Ooppera & Baletti)
Traileri
Lumikuningatar-esitys (1h 48 min)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti