maanantai 31. joulukuuta 2018

Leffavuosi 2018: 1+3+5

Aika jees leffavuodelle 2018!

Vuoden vika päivä kutsuu Nitraatin totutusti taas vuosilistojen ääreen. Koska Nitraatti ei katso leffoja työkseen, hän ehtii vain raapaisemaan pintaa juuri loppuvan vuoden tarjonnasta. Siksi Nitraatti listaakin joka vuoden lopuksi sen huonoimman ja kolme parasta, mutta listaa samalla viisi parasta elokuvaa kymmenen vuoden takaa. Siinä ajassa Nitraatti on ehtinyt nähdä aika ison osan kyseisen vuoden kiinnostavasta tarjonnasta, joten käsitys vuoden annistakin on tarkka. Onwards!

2018

And the winner is...

2018 huonoin: Operation Finale

Draamatrilleri natsirikollinen Adolf Eichmannin kiinniotosta ja tuomiolle Israeliin toimittamisesta ei hyvästä castista (Oscar Isaac, Ben Kingsley, Mélanie Laurent) huolimatta saa oikein missään välissä tuulta purjeisiinsa. Flegmaattinen kuin kaulakiikkuun päässyt Eichmann. 4/10.

2018 #3: Juice

Leskisen elämäkertaraina oli vuoden positiivisimpia yllätyksiä. B-puoli vähän sakkaa, mutta silti. Näyttelijät ja teksti, lavastus ja puvustus A-luokkaa. Kelpasi. 8/10. Lue koko arvostelu tästä.

2018 #2: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald / Ihmeotukset: Grindelwaldin Rikokset

Eddie Redmaynen tähdittämä uusi viiden Potterversen leffasarja heitti ihan yhtä hyvää kakkosessaan kuin ekassakin, joten paikka vuoden top kolmessa selviö. Ykkösen listasijoitus tosin oli vuonna 2016 aavistuksen parempi. 9/10. Lue koko arvostelu tästä.

2018 #1: First Man / Ensimmäisenä Kuussa

Ihmisen eka steppaus maata kiertävällä juustolla ja Yhdysvaltojen avaruusohjelma nivoutuvat yhteen Neil Armstrongin perheen tarinan kanssa. Nitraatille kombo toimi erinomaisesti, eikä taiten toteutettu First Man voi vuoden leffan titteliltä tässä vaiheessa oikein mitenkään välttyä. 9/10. Lue koko arvostelu tästä.

2008

Pakko painia pitkää päivää.

2008 #5: The Wrestler

Voi kyllä sanoa, että Nitraatti ei millään muotoa ole amerikkalaisen showpainin - tuon näyttelemisen ja urheilun välimaastossa huohottavan oudokkeen - fani. Siitä saadaan kuitenkin ohjaaja Darren Aronofskyn käsissä aikaiseksi varsin väkevää draamaa, jossa erinomainen Marisa Tomei ja hyvä Evan Rachel Wood komppaavat, kun itsekin kyseisen lajin veroinen oudoke Mickey Rourke tekee vanhana ja kuluneena painijana elämänsä roolityön. 8/10

IMDB
Traileri

Mein Führer... I can read!

2008 #4: The Reader / Lukija

1950-luvun lopun Saksassa nuori miehenalku rakastuu vanhempaan naiseen, jota myöhemmin aletaan syyttää sotarikoksista. Heidän tarinaansa tulevaisuudesta käsin kertoo tuon nuoren miehen henkisesti kovin lommoinen aikuisversio. Bernhard Schlinkin kirja, johon elokuva perustuu, aiheutti pienen myrskyn julkaisuaikanaan 1995 kotimaassaan saksassa. Elokuvana erinomaista draamaa ja todella uskollinen alkuperäisteokselleen. Näyttelytyö kautta linjan hyvää, mutta Winslet nappasi oikeutetusti Oscarin uransa parhaalla roolityöllä. 8/10.

IMDB
Traileri

Perheyksikkö toimii kuin rasvattu. Eikun...

2008 #3: Katastrofin Aineksia / Recipes for Disaster

Armoitetun suomalais-englantilaisen dokumenttiohjaaja John Websterin vaimolla on maailman pisin pinna. Tämä tulee todistettua riemukkassa dokumentissa, jossa Webster päättää, että perhe rupeaa vuodeksi öljydieetille. Ilmastonmuutosta oivaltavasti käsittelevä dokkari on miehen parhaita. 10/10.

IMDB
Traileri

Saksa näkee punaista.

2008 #2: Der Baader Meinhof Komplex 

Saksalaisen tuottajamoguli Bernd Eichingerin (1949-2011) (Perikato, Ruusun Nimi) toinen leffalahja saksalaisille oman lähihistoriansa käsittelyä varten on Uli Edelin ohjaama 1960-1970 -lukujen kotimaista terrorismia käsittelevä eepos, joka toimii myös erinomaisena trillerinä ja rikosdraamana. Parasta A-laatua. 10/10.

IMDB
Traileri

Nordic rouge.

2008 #1: Låt den Rätte Komma In / Ystävät Hämärän Jälkeen

1980-luvun ruotsalaislähiössä yksinäinen poika saa ystävän, jollaista ei ole kellään muulla. Tomas Alfredsonin häkellyttävän hyvä kauhuelokuva ei ole pelkästään yksi alkuperäisteokselle uskollisimpia kirjakäännöksiä elokuvamuotoon ikinä (John Ajvide Lindqvist on Ruotsin Stephen King, suosittelen), vaan se on myös kauhuleffojen valioita ja yksi kaikkien aikojen parhaita vampyyrileffoja. 10/10.

IMDB
Traileri

Lopuksi Nitraatin toimitus toivottaa kaikille oikein hyvää leffavuotta 2019!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti