maanantai 19. kesäkuuta 2017

All That Jazz / Syke ei sammu (USA 1979, Bob Fosse)

Jalalla koreasti, sydämellä vähemmän (Roy Scheider, Ann Reinking)
Director/choreographer Bob Fosse tells his own life story as he details the sordid life of Joe Gideon, a womanizing, drug-using dancer. (IMDB)

Yksi Nitraatin viime aikojen suurprojekteista liikkuvan kuvan saralla on ollut sadan+ vähän harvemmin katsottua tulleen elokuvatuttavan kanssa uudelleen tapaaminen kronologisessa järjestyksessä. Juna lähti asemalta vuonna 1920 (Tohtori Caligarin kabinetti) ja perille tullaan vuonna 2014 (He Ovat Paenneet). Kohta kilauttaa kasari, mutta sitä ennen vielä 70-luvun viimeiset tiristykset!

All That Jazz kertoo hyvin pitkälle elämäntapojensa ansiota rajun sydärin saavasta ohjaaja / koreografista, joka on juuri työstämässä uutta leffaa ja musikaalia (tosielämässä teokset olivat Lenny ja Chicago). Sairasvuoteella on sitten aikaa tehdä tiliä itsensä kanssa. Bob Fossen omaelämäkertamusikaali on taatusti erikoisimpia lajissaan. Se yhdistelee taide-elokuvaa, viihde-elokuvaa, musikaalia ja draamaa kieltäytyen itsepintaisesti ankkuroimasta yhteenkään näistä satamista.

Aika kuvaava shotti siitä mitä on luvassa.

Nitraatti törmäsi aikoinaan IMDB:n keskusteluforumeilla (rip) yhteen wanhaan itä-eurooppalaiseen kommariohjaajaan, jonka mielestä tämä oli paras musikaalileffa ikinä. No jaa. Elokuvan suurin fail on että pääosan Roy Scheider esittää koreografia (yms yms) musikaalissa, muttei osaa ollenkaan tanssia. Tai laulaa. Noh, ehkä Fosse ei vain halunnut ikuistaa kuviin itselleen kilpailijaa itsenään. Muutenhan Scheider vetää änkyräroolinsa varsin hyvin. Pari isompaa musiikkinumeroa myös hiukan epäonnistuvat, eivätkä pääse tunnetasolla ihan sinne minne on varmaan ollut tarkoitus.

Yy kaa koo nee. (Ann Reinking)

Leffan parhautta taas edustaa Ann Reinking, joka esittää enemmän tai vähemmän itseään - and she *can* dance. Lisäksi ATJ on leikattu todella hyvin - Joe Gideonin elämän aikajanassa uiminen on kekseliästä ja vaivatonta, vaikka leffa vaatiikin katsojaltaan hiukan normaalia enemmän.

All That Jazz on ohjaaja Fossen mukavan outo ja mielenkiintoinen kenraaliharjoitus omaa finaaliaan varten. Alle vuosikymmenen päästä elokuvan ensi-illan jälkeen olikin sitten showtime....

Arvosana: 8/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti