lauantai 24. kesäkuuta 2017

Joe Versus the Volcano / Joe ja tulivuori (USA 1990, John Patrick Shanley)

Tulivuoren huipulla. (Meg Ryan, Tom Hanks)
When a hypochondriac learns that he is dying, he accepts an offer to throw himself in a volcano at a tropical island, and along the way there, learns to truly live. (IMDB)

Joe on masentunut toimistorotta maailman masentavimmassa duunipaikassa. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, saa hän lääkäriltään kuulla että hänellä on myös parantumaton sairaus ja vain puoli vuotta elinaikaa. Kun rikas eksentrikko teollisuuspamppu etsii Joen käsiinsä ja tarjoaa outoa diiliä tämän loppuelämästä sanoo Joe kyllä - ei hänellä ole enää mitään menetettävääkään.

Joe ja tulivuori on originelli aikuisten satu jossa realismi lukitaan visusti kaappiin parin mainion tunnin ajaksi. Joe ei juuri muistuta muita Nitraatin näkemiä elokuvia. Jos hakemalla jotain hakee niin ihquklasari Princess Bride / Prinsessan ryöstö liikkuu etäisesti samoilla vesillä. Leffan alkupuolella Joen heiluttelema kirjakolmikko 'Romeo ja Julia', 'Robinson Crusoe' ja 'Odysseia' valaisevat myös elokuvan tietä.

Tien valaisuista puheen ollen Meg Ryan, yksi leffan valopilkkuja. (kolmoisroolin 'kuopus' Patricia)

Ohjaaja / käsikirjoittaja Shanley luo leffaan ihan oman tetraalisen maailmansa: kirkkaita värejä ja mielikuvituksellisia lavasteita piisaa, dialogi on kekseliästä ja tarina hellyttävä. Leffafriikeille harmillisesti Shanley on ohjannut vain kaksi elokuvaa - vuoden 2008 filmatisointi hänen omasta 'Doubt' -näytelmästään on se toinen. Shanleyn leffapuoli koostuu suurimmaksi osaksi käsikirjoituksista, ohjauksen tapahtuessa enimmäkseen teatterissa.

Tom Hanks pääroolissa on mies paikallaan. Jokamies Hanksia harva vihaa ja moni hänestä pitää. Hanksin hyvät puolet tuovatkin mieleen häntä edellisen sukupolven James Stewartin (mm. Takaikkuna, Ihmeellinen on elämä), eli kunnollinen jokamies-symppis jota harvoin jos koskaan nähdään vetämässä pahiksen rooleja. Meg Ryan vastanäyttelijänä on myös nappivalinta, kemiat parilla kohtaavatkin mainiosti.

Ryan esittää Joessa kolmea eri naista, toimistorotta DeDeä ja sisarpuolia Angelicaa ja Patriciaa. Viimeinen on eniten se 'perus-Meg', keskimmäisen tyhjentäessä pajatson. Angelica on itsetuhoisen superrikkaan artistin parodia josta tulee mieleen Nicole Kidman ennen kuin Kidmankaan tiesi olevansa Kidman. Ryan ja Hanks ovat hyvä kombo komediaan erinomaisen ajoituksensa takia. Harmi että kumpikaan ei ole urallaan tehnyt enemmän komedioita. Ryan ja Hanks pelasivat hyvin yhteen ja ysärillähän he tekivätkin parina kolme leffaa, joista Joe oli ensimmäinen ja varmaan se vähiten mainittu.

Kuun juurella Matkatavaran kanssa.

Jotain pientä kitinääkin - elokuvan loppuosan saarikohtauksen natiivit (kivikasvoista Abe Vigodaa lukuun ottamatta) eivät oikein toimi. Patrician veneessä lukema kuvaus saaren historiasta on sen verran hauska että sen visualisoiminen onkin sitten melkein väistämättä vähemmän sitä.

Mutta kuitenkin: Joe ja tulivuori on ihana lämmin originelli, jollaisia näkee aivan turhan harvoin.

Arvosana: 9/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti