lauantai 19. elokuuta 2017

Bully (USA/FRA/UK 2001, Larry Clark)

Sex, drugs & a vicious hive mind.
A pack of naïve teenagers conspire to murder a mutual friend, whose aggressive demeanor has proved too much. (IMDB)

Päämäärätön keskiluokkainen floridalaisteinien lauma. Päivät kuluvat kruisailun, huumeiden, seksin, alkoholin, surffauksen, pelihallien jne parissa. Pappa betalar -syndrooma takaa ettei yhdenkään tarvitse tehdä hiki hatussa töitä, opiskelusta puhumattakaan. Mitään kohdetta elämässä eteenpäin ei kenelläkään näistä nuorista tunnu oikeastaan olevan - poikkeamana isin poika, hikipinko / sadisti Bobby Kent (Nick Stahl). Kun hän pahoinpitelee jälleen kerran lapsesta asti pihdeissä pitämäänsä 'kaveriaan' Martya (Brad Renfro) ja raiskaa tämän tyttöystävän ystävän, päättää muu porukka päättää Bobbyn.

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Erinomainen cast. V-O, Ylärivi: Brad Renfro [rip] (Marty), Rachel Miner (Lisa). Keskirivi: Bijou Phillips (Ali), Nick Stahl (Bobby), Michael Pitt (Donny), Kelli Garner (Heather). Alarivi: Leo Fitzpatrick (Hitman), Daniel Franzese (Cousin).

Nuori näyttelijäkaarti on erinomainen. Heikkoja lenkkejä joukossa ei ole - katsojalle tämän porukan kammottava tyhjäpäisyys ei jää epäselväksi. Murhan motiivi on hyytävän hatara - osalle se tuntuu vain olevan jotain tekemisen puutteeseen / hauska läppä ja parhaimmillaankin järkyttävän tason ylilyönti. Teko kuvataan raadollisesti, herkuttelematta. Itseään aivopesevä murhapentue tekee ennen ja jälkeen tekosensa parhaansa paetakseen katsojan ymmärrystä. 

Ohjaaja Larry Clark on erikoistunut ongelmateinien kuvauksiin. Jos esimerkiksi ysärimasentaja 'Kids' (1995) on vielä näkemättä, sitäkin Nitraatti voi suositella. Clark ei moralisoi tai vedä Hollywoodiksi, hänen lähestymistapansa on tarkkaileva, objektiivinen, inhorealistinen. Ohjaaja on saanut myös rajua kritiikkiä samasta syystä; kevyimmillään häntä on syytelty tirkistelijäksi, raskaimmillaan rikolliseksi. Joka tapauksessa hänen tyylinsä tehdä elokuvaa on erittäin tunnistettava, mikä on aina plussaa. Nitraatti on Clarkin ehdottomuuden fani.

Salaliittolaiset. Kaukana Beverly Hills 90210 ja Agatha Christie.

Tositapahtumiin perustuva Bully on yksi vuosituhannen vaikuttavimpia nuorisokuvauksia, mutta kaukana easy listeningin elokuvaversiosta. Jos ymmärrätte mitä Nitraatti tarkoittaa.

Arvosana: 9/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti