tiistai 4. kesäkuuta 2019

A Kiss Before Dying / Suudelma Ennen Kuolemaa (USA 1956, Gerd Oswald)

Sulle salaisuutta kertoa en voisi.

A ruthless college student resorts to murder in a futile attempt to marry an heiress. (IMDB)

Bud Corliss on nuori pyrkyri joka on päättänyt vakaasti naida itsensä rahakkaisiin piireihin. Suurin ongelma älykkään ja komean Budin kannalta - tai vielä tarkemmin hänen mielitiettyjensä kannalta - on se, että Bud on täysin tunteeton sosiopaatti joka ei kaihda murhaa tai murhia tiellään vaurauteen.

Tässä hiukan unohtunut film noir -tyyppinen rikoselokuva. Räikyvissä deluxecolor-väreissä ja laajassa cinemascope-kuvaformaatissa kuvattu Suudelma on kuin kiehtovasti väärälle vuosikymmennelle eksynyt aikamatkaaja, joka hortoilee kertomaan tylyä tarinaansa keskelle 1950-luvun eisenhowerilaista ihannekarkkimaailmaa.

Better living through chemistry. (Robert Wagner)

Gerd Oswald tekee ohjauksen kanssa napakkaa työtä, eikä sorru missään vaiheessa liioiteltuun melodraamaan tai ylettömään kikkailuun, vaan työstää tylyä tarinaansa asiallisesti. Elokuva perustuu Ira Levinin (kirjoittanut myös mm. Rosemaryn Painajaisen) esikoiskirjaan vuodelta 1953, ja jos pääosan Bud Corliss tuntuu vähän oudon tutulle oliolle, niin et ole yksin.

Ainakin Nitraatin mieleen tuli hakematta Patricia Highsmithin luoma ja paljon kuuluisampi antisankari Tom Ripley. Highsmith käynnisti oman kirjasarjansa vuonna 1955, ja niihin pohjautuvia elokuvia on vuosien aikana tehty useita.

Kirjoita ja kuole. (Robert Wagner, Robert Quarry)

Nitraatin suosikki niistä on vuoden 1960 ranskalainen Plein Soleil / Purple Noon / Kuuma Aurinko, jossa niin ikään tajuttoman komean näköinen Alain Delon murhailee tietään läpi Italian bättrefolkin. Myös Kiss on filmatisoitu uudestaan useamman kerran, ehkä tunnetuimmin vuonna 1991, mutta se ei pärjää tälle vuoden 1956 versiolle kyllä millään tasolla.

Pääosan tunnottomana ja komeana pyrkyrinä Robert Wagner löysi elämänsä roolin. Miehen tulkkaama pirullinen Bud Corliss on yksi amerikkalaisen elokuvan inhottavimpia antisankareita - mies jonka jonkun todella toivoo pysäyttävän, mutta kovin vaikeaa se näyttää olevan, niin ovelasti Bud korttejaan pelaa. Myöhemmin Wagner oli / on lähinnä tv:stä tuttu, ja surullisenkuuluisa traagisesti päättyneestä avioliitostaan Natalie Woodin kanssa.

Arizona by day. (Joanne Woodward, Robert Wagner)

Muut roolitukset ovat asiansa ajavia: Joanne (Paul Newmanin vaimo) Woodward (Dorothy) ja Virginia Leith (Ellen) ovat Budin vokottelemat upporikkaat kovan onnen Kingshipin sisarukset. Jeffrey Hunter peesaa yliopiston opettajana ja osa-aikapollari Gordon Grantina. Hunter on Nitraatille tuttu lähinnä Star Trekin orggispilotista, jonka ottaessa tulta alleen meillä ei olisi ikinä ollut James T. Kirkiä. 1930-40 -lukujen tähti Mary Astor yrittää kestää Bud-poikaansa mami Corlissina ja ja George Macready puolestaan kärsii Kingshipin perheen päänä.

Suudelman kuvauspaikka on mukavasti harvemmin kankaalla nähty 1950-luvun Arizona, tarkemmin sanoen Tucsonin kaupunki. Sen moderni muovinen 1950-luvun arkkitehtuuri historiallisine meksikoripauksineen antaa silmille mielenkiintoista vaelleltavaa. Muutenkin ohjaaja on osannut poimia otollisia paikkoja tarinan biittien korostuksiin: lopun valtavat, tyhjyyttään hohkaavat sorakuopat kaupungin etelälaidan kaivoksilla, edestakaisin huristelevine mekaanisine petoineen, ovat kuin Bud Corlissin sielunmaisema.

Arvosana: 8/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti