maanantai 17. kesäkuuta 2019

Free Solo (USA 2018, Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi)

Yli harmaan kiven.

Alex Honnold attempts to become the first person to ever free solo climb El Capitan. (IMDB)

Alex Honnoldin harrastus ja elämäntapa on ylivoimaisen suurelle osalle ihmiskuntaa käsitystä pakenevan vieras: hän kun kiipeilee satojen metrien korkuisia kallioseinämiä yksikseen ja ilman köyttä.

Tietyn korkeuden jälkeen epäonnistuminen ymmärrettävästi tarkoittaa, ettei uutta yritystä enää ikinä tule. Vuorikiipeilykin on tasaisesti ihmishenkiä vaativa urheilumuoto, joten voitte kuvitella miten paljon vaarallisempaa samantyylinen touhu on ilman köysiä.

Target locked.

Free Solo on dokumentti Honnoldin huimapäisestä yrityksestä tehdä ensimmäisenä ihmisenä maailmassa vapaa soolokiipeäminen Kalifornian Yosemiten kansallispuistossa sijaitsevan El Capitanin kivimuodostelman Freerider -reittiä pitkin.

Tämä tarkoittaa tuntikausia kestävää, yli kilometrin pituista matkaa lähes kilometrin korkeudelle. Yksikin lipsahdus voi tarkoittaa kuolemaa - monissa kohdissa aivan varmaa kuolemaa.

Kiipeilijä- ja elokuvantekijäpariskunta Chin / Vasarhelyi on tehnyt aiheesta mainion dokumentin. He ovat erikoistuneet kiipeilydokumenttien tekemiseen, joten luvassa on teknisesti ja visuaalisesti upeaa sekä ainutlaatuista kiipeilykuvastoa.

Tämä voi olla elämäsi viimeinen hiustenleikkuu. (Alex Honnold, Sanni McCandless)

Dokumentti seuraa noin vuoden ajan Alexin valmistautumista, hänen seurusteluaan epäinhimillisen ymmärtäväisen Sanni McCandlessin kanssa sekä Alexin kiipeilijäystäviä ja elokuvan filmiryhmää. Alexin aivokuviakin tutkaillaan. Lääkäri arvelee, että Alex tarvitsee normaalia raisumpia kokemuksia, jotta ne tuntuisivat jossain. No daa!, huudahtaa katsoja.

Tunteitaan varsin visusti varjelevan Honnoldin lähes epätodellisen välinpitämättömän tuntuinen suhtautuminen kiipeilyn riskien mahdolliseen lopputulemaan ja taas toisaalta yhtä epätodellisen tuntuinen paneutuminen pienimpiinkin kiipeilyn yksityiskohtiin (esim. kiipeilypäiväkirja, johon kilometrin nousun jalkojen ja käsien asentoja kivi kiveltä merkitään pikkutarkasti ylös) tekevät Honnoldista mielenkiintoisen ja ristiriitaisen - joskaan ei välttämättä täysin ymmärrettävän - seurattavan.

Action! (Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin)

Kirsikkana kakussa on tietysti dokkarin lopun kiipeämisyritys. Nitraatti oli toki katsonut kevättalven Oscarit (FS nappasi parhaan dokumentin Oscarin) ja lisäsikin klipeistä silloin vakuuttuneena Free Solon katselulistaansa. Korkean paikan kammoa poteva Nitraatti huomasi kuitenkin tehokkaasti unohtaneensa dokkarin katselun alkaessa, että miten tuo yritys oli päättynyt.

Siitä(kin) johtuen viimeiset parikymmentä minuuttia dokumenttia olivat Nitraatille lähes kestämätöntä katsottavaa. Nitraatti suosittelee samaa tietämättömyyden tilaa jokaiselle, jolle se on ennen play-napin painamista suinkin mahdollinen. Korkean paikan kammoa puolestaan ei suositella: elokuvateatterissa nähtynä teatterin ulko-oven kohdalla olisi voinut kiipeily-yrityksen alkaessa silloin olla Nitraatin muotoinen reikä.

Taistelua riittää ruudun tälläkin puolella, kun mieli yrittää näkemästään nyrjähtää.

Pientä napinaa Nitraatti antaa dokumentille ainoastaan siitä, että itse nousua olisi mieluusti seurannut paljon isommankin siivun dokkarin kestosta. Toisaalta kiipeämisen kuvauksessa ilmenneet pakotetut tekniset muutokset (jotka nähdään) ovat ehkä omalta osaltaan olleet vääntämässä ohjaajien kättä kiipeämiseen dokkarissa käytettävän ajan suhteen. 

New York Timesin kriitikko Jeanette Catsoulis muuten lohkaisi aika mainion: Free Solo on varoittava esimerkki siitä mitä voi tapahtua, jos lasta ei pienenä halata. Silti, samalla Free Solo on yksi ihmistahdon ja -kyvyn hienoja ylistyslauluja. Vuosikymmenen dokkareita.

Arvosana: 9/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti