torstai 31. joulukuuta 2020

Leffavuosi 2020: 1+3+5

Toivottavasti paremmalle (leffa)vuodelle 2021!

Vuoden vika päivä kutsuu Nitraatin taas totutusti vuosilistojen ääreen. Koska Nitraatti ei katso leffoja työkseen, hän ehtii vain raapaisemaan pintaa juuri loppuvan vuoden tarjonnasta. 

Nitraatin uudenvuodenlupaus viime vuonna tähän aikaan oli, että Nitraatti katsoo vuoden 2020 elokuvia paljon enemmän kuin oli ehtinyt katsella vuoden 2019 leffoja. Noh, me kaikki tiedämme miten lupauksille kollektiivisestikin katsoen kävi: Iso K tuli ja sivalsi kuluneen vuoden elokuvajulkaisujen määrän maailmassa minimiin.

Mutta, blogissa mennään silti lähes perinteisellä sapluunalla. Yleensä Nitraatti listaa joka vuoden lopuksi sen huonoimman ja kolme parasta, mutta listaa samalla viisi parasta elokuvaa kymmenen vuoden takaa. Siinä ajassa Nitraatti on ehtinyt nähdä jo aika ison osan kyseisen vuoden kiinnostavasta tarjonnasta, joten käsitys vuoden annistakin on tarkka. Onwards!

2020

And the winner is...

2020 huonoin: Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Ansaitusti flopannut "tehtiin itse, säästettiin" -tason supersankarileffa oli vuoden pettymys. Vaikka #metoo tuli elokuva-alalle kieltämättä vähän tarpeeseenkin, ei sen varaan laskevilla leffoilla kyllä paljon tee. Tässä Suicide Squadin spinoffissa kaikki miehet on rottii, niiden päät on pelkkii pottii ja Harley Quinnista on tullut sisäsiisti äitihahmo. Lopullisesti kakku lässähtää munattomaan pahikseen ja tuhottomaan määrään unohdettavia sivuhahmoja. 3/10.

2020 #3: Lost Boys

Joonas Neuvosen ja Sadri Cetinkayan surumielisen pohdiskeleva jatko-osa Neuvosen hienolle Reindeerspotting-dokumentille seuraa edellisen dokkarin päähenkilön Janin jalanjälkiä ja viimeistä kujanjuoksua Thaimaassa. LB oli hienoinen pettymys, varsinkin kun Nitraatista tuntui vahvasti sille, että Gaspar Noén kymmenen vuoden takainen Enter the Void -fiktioleffa teki saman - ja paremmin. 7/10.

2020 #2: Tenet

Nolanin uusimman voi heittää elokuvien 'mielenkiintoinen epäonnistuminen' -kasaan. Tästä Bondin ja scifin yhdistelmästä Nitraatti ehti blogissaan jo aiemmin tarinoimaankin. 7/10.

2020 #1: (ei voittajaa)

Nitraatin uudenvuodenlupaus 2019 katsella tulevana vuonna enemmän vuoden 2020 leffoja kuin blogin siihenastisten vuosien aikana oli tullut katseltua kuluneen vuoden elokuvia siis antitoteutui. Vuonna 2020 Nitraatti näki kuluvan vuoden leffoja vähemmän kuin yhdenkään aikaisemman vuoden kohdalla oli koskaan tapahtunut. 

Tästä johtuen vuonna 2020 ei blogissa jaeta parhaan elokuvan palkintoa ollenkaan. Palataan asiaan kymmenen vuoden kuluttua! Vuoden paras leffateatterikokemus oli muuten Nitraatin varmaan n:nettä kertaa näkemä John Carpenterin stydi Pako New Yorkista (1981). Tänä vuonnahan näitä vanhempia nähtiin kankailla varmaan ennätysmäärät, sattuneesta syystä.

2010

Eloveena pistää tuulemaan.
 
2010 #6: Tangled

Koska 2020 jäi ilman yhtä leffaa, pistää Nitraatti kompensoidakseen tähän pastissiosioon yhden ylimääräisen. Varsin tasokkaan leffavuoden - ja hyvin vahvan dokkarivuoden - 2010 kutoseksi Nitraatti rankkaa tämän Disneyn hupaisan ja viihdyttävän animaation. Prinsessa Tähkäpään tarina saa varsin modernin tulkinnan vaikka 'keskiaikaa' mennäänkin. 

Tangledia parempia piirrettyjä ei ole sen jälkeen nähty ja leffa oli myös konkreettisin esimerkki siitä, miten Disney palasi Pixariksi Pixarin paikalle. Viimeisen vuosikymmenen Pixar on tehnyt ne puuduttavat rahastusjatko-osat ja Disney ne hauskat originaalit, kun animaatioista puhutaan. Viime ajat tosin vihjaavat, että tilanne olisi taas kääntymässä äinpäin. 9/10

IMDB
Traileri

Piikki lihassa.

2010 #5: Reindeerspotting

Vitosena keikkuu tänä vuonna jatko-osansa saanut Joonas Neuvosen alkuperäinen dokkari. Rovaniemeläisten nistien - ja varsinkin yhden heistä, Janin - kerrassaan karua elämää kuvaavassa, iholle tulevassa dokkarissa huumeidenkäytöstä on ulkopuolelta nähtynä glooria ja ilo kaukana.

Aikonaan ja vieläkin Nitraattia jaksaa ärsyttää dokumentin aivan liian korkea K-18 ikäraja, joka ei tietysti ole tekijöiden, vaan tässä asiassa lyhytnäköisen KAVI:n syytä. Tämä dokkari kun pitäisi näyttää ihmisille nimenomaan iässä, jossa neula ei ole vielä tuttu juttu: tässä tulevaisuutesi jos aloitat. 9/10. 

IMDB
Elonet
Traileri

Pam pam, Aimon taikakaulin.

2010 #4: Riemuruhtinaat

Jaakko Kilpiäisen lyhytdokumentti tarjoaa lähes täydellistä ajankuvaa kertoessaan 1960- ja 1970-lukujen suomalaisissa markkinahumuissa pyörineistä hurjapäisistä sirkusviihdyttäjistä. 9/10.

IMDB
Elonet
Traileri

Täältä tullaan, toisen asteen koulutus.

2010 #3: Omaa Luokkaansa

Kolmosena keikkuu ohjaaja Iris Härmän kerrassaan onnistunut ja erinomainen dokkari Espoon Nyökkiön koulun yläasteen tarkkailuluokan opettajasta Ullasta ja tämän oppilaista näiden viimeisenä yhteisenä keväänä. 10/10.

IMDB
Elonet

Ei voi kuin likettää.

2010 #2: The Social Network

David Fincherin napakasti ohjaaman ja hyvin näytellyn teoksen Facebookin synnystä ja sen luojasta, ultranörtti Mark Zuckerbergistä nostaa lisätasoille sen hieno kässäri joka on aina luotettavan, alansa elävän legendan Aaron Sorkinin (mm. West Wing, Kunnian Miehet) käsialaa. Näin kymmenen vuotta myöhemmin teokseen tosin kaipaisi enemmän fake news- ja yksityisyydensuojanäkökulmia, mutta eivät ne tuolloin tietty olleet vielä samalla tavalla tapetillakaan. Mainitaan myös, että leffalla on varsin onnistunut traileri. 10/10.

IMDB
Traileri

Henki tai henki!

2010 #1: True Grit

Coenien tulkinta Charles Portisin kirjasta hakkaa John Waynen tähdittämän 1960-luvun lopun kankeahkon version 10-0, ja on yksi parhaita Nitraatin näkemiä länkkäreitä ikinä(*). Teinitytön kostoretki on täydellistä viihdettä, jonka kerrassaan upean näyttelijäkaartin helmi on Hailee Steinfeldin tomera Mattie Ross - sekin yksi parhaita lasten näyttelijäsuorituksia mitä Nitraatti on nähnyt(**). 10/10.

IMDB
Traileri

Lopuksi Nitraatin toimitus toivottaa - todennäköisyyksistä huolimatta - kaikille oikein hyvää leffavuotta 2021!

(*) Okei, parhaat westernit top 5: 1. Etsijät (1956) 2. Huuliharppukostaja (1968) 3. Armoton (1992) 4. Hyökkäys Erämaassa (1939) 5. Kova Kuin Kivi (2010). Kaikki 10/10, tietysti.
(**) Ne muut löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti