tiistai 31. joulukuuta 2019

Leffavuosi 2019: 1+3+5

Vielä lähes korkkaamattomalle leffavuodelle 2019!

Vuoden vika päivä kutsuu Nitraatin taas totutusti vuosilistojen ääreen. Koska Nitraatti ei katso leffoja työkseen, hän ehtii vain raapaisemaan pintaa juuri loppuvan vuoden tarjonnasta. Tänä vuonna tuo pitää erityisen masentavan hyvin paikkansa, sillä niin vähän Nitraatti on vasta päässyt nauttimaan tämän vuoden satoa, monta kymmentä elokuvaa käsittävästä 2019-katselulistastaan huolimatta. Olkoon Nitraatin uudenvuoden lupaus se, että ensi vuonna Nitraatti katsoo vuoden 2020 elokuvia selvästi enemmän.

Mutta, perinteisellä kuitenkin mennään. Nitraatti listaa joka vuoden lopuksi sen huonoimman ja kolme parasta, mutta listaa samalla viisi parasta elokuvaa kymmenen vuoden takaa. Siinä ajassa Nitraatti on ehtinyt nähdä jo aika ison osan kyseisen vuoden kiinnostavasta tarjonnasta, joten käsitys vuoden annistakin on tarkka. Onwards!

2019

And the winner is...

2019 huonoin: Marian Paratiisi

Kiehtovasta historiallisesta hahmosta Maria Åkerblomista ja tämän kultin pauloihin 1900-luvun alkupuolella joutuvasta nuoresta naisesta kertova leffa oli kiistaton pettymys. Niin vähän elokuvassa keskityttiin itse nimihenkilöön ja tämän vaiheisiin ja niin paljon epäkiinnostaviin sivuhahmoihin. Kun jokainen näyttelijä vielä kaupan päälle replikoi kuin olisi vetäisty elokuvaan nyky-Helsingin kaduilta, oli suuret odotukset lopullisesti puhkaistu. Ei tämäkään varsinaisesti aivan huono-huono ollut, mutta tässä vaiheessa näkemisiä tällä mennään. 6/10.

2019 #3: Once Upon a Time... in Hollywood

Tarantinon uusin pläjäys ei ole miehen parhaimpia, mutta hyvät näyttelijät pelastavat paljon. Ja kyllä, keskinkertaisellakin pääsi ehdokkaiden vähyyden vuoksi tänä vuonna kärkikolmikkoon. Tilanne muuttunee nopsaan ajan kanssa. 7/10. Lue Nitraatin koko arvostelu tästä.

2019 #2: Seinäjoen Arabikevät

Matti Reinikan dokumentti turvapaikanhakijoiden, näiden keskuksen, paikallisten ja paikallisten asiaa vastustaneiden tuntemuksista ja yhteentörmäyksistä on hyvä. Vielä parempaa ja kiehtovampaa oli dokkarin ympärillä käyty pöhinä paljon ennen sen esittämistä ja valmistumista. Dokumentin tilaajan YLE:n venkoilu ja hätä alkoi puskea huvittavalla tavalla pintaan, kun Reinikka ei toimittanutkaan ihan sellaista hymistelyä mitä oli odotettu... 8/10.

2019 #1: Koirat Eivät Käytä Housuja

Valkeapään uusimmassa nahkaruoska soi ja iso mies nauttii vaikka tekee kipeää. Niin nautti Nitraattikin. 8/10. Lue Nitraatin koko arvostelu tästä.

2009

Depp ja Deppin taikakaulin.

2009 #5: Public Enemies

Michael Mannin 1930-luvun gangsterisotien kuvaus jätti suuren yleisön aikoinaan vähän kylmäksi. No, ei tämä mikään mestariteos ole, mutta aivan riittävän hyvä ja hyvin tehty - joitakin oudon kökköjä käsivaradigiotoksia ja välillä anakronistisen kuuloista musaansa lukuun ottamatta. Nitraatin ykkössyy tämän diggailuun on se, että Nitraatin näyttelijäsuosikki Johnny Depp tekee yhden parhaista rooleistaan, ehkäpä sen aivan parhaan. Hänen pankkiryöstäjä Dillingerin karismansa on lähes käsinkosketeltavaa. 8/10

IMDB
Traileri

Nupit kaakkoon. Ja nuppi.

2009 #4: The Agony and the Ecstasy of Phil Spector

Phil Spector on oppikirjaesimerkki hullusta nerosta. Tämä miehen elämän ja musiikin luotaava BBC-dokumentti on erinomainen. 9/10. Lue Nitraatin koko arvostelu tästä.

IMDB
Traileri

Oma kori koko vuoden ajan.

2009 #3: Täynnä Tarmoa

Suomalaisen koripallojoukkueen kaudesta piti tulla menestys, jota kuvaamaan palkattiin dokumentaristi Oskari Pastila. Ei tullut menestystä, tuli melkoinen katastrofi. Myötähäpeän kyllästämä urheiludokumentti vuodesta, jona kaikki mikä seurassa voi mennä pieleen menee, on lajinsa valioita. 9/10.

IMDB
Elonet
Traileri

Voissa paistettu.

2009 #2: Kuulustelu

Yksi Nitraatin lemppareita eli Jörn Donner säästi yhden uransa parhaita varsin myöhäiseen. Mahtavan näyttelijäköörin tulkitsema, tositapahtumiin perustuva tarina vakooja Kerttu Nuortevan pidätyksestä jatkosodan aikaan ja sitä seuranneista tapahtumista on vain muutamissa lavasteissa ja teksti edellä menevänä hyvin teatterinmakuinen, mutta se on tässä tarkoitettu pelkästään kehuksi. Ja Kuulustelun jo muutenkin herkullisen dialogin hienoa uskottavuutta ja uskollisuutta kuvaamalleen ajalle voi kernaasti verrata kymmenen vuotta myöhemmän Marian Paratiisin täydelliseen epäonnistumiseen tuolla saralla. 9/10.

IMDB
Elonet
Traileri

MINÄ OLEN VOIMAKAS!!!

2009 #1: Watchmen

Supersankarielokuvien alfa ja omega vastasi niin lukukokemuksena kuin pari vuosikymmentä myöhemmässä elokuvamuodossaan siihen Nitraatin jo pienenä pohtimaan kysymykseen, että miksi valtavat voimat omaavat hahmot tyytyvät mäiskimään toisiaan jonkun triviaalin asian päältä, sen sijaan että muuttaisivat - tai pistettäisiin muuttamaan - voimillaan maailmanhistorian kulkua. Watchmenin tavisten maailmassa tähän riittää yksi super-olio. Alan Mooren klassikkosarjiksen elokuvasovitus on varsinkin Ultimate Cut -muodossaan orjallisen uskollinen alkuperäisteokselle ja Nitraatin leffasta suosittelema versio. 10/10. Tämän ja muut supersankarisuosikkinsa Nitraatti käsitteli aikoinaan täällä.

IMDB
Traileri

Lopuksi Nitraatin toimitus toivottaa kaikille oikein hyvää leffavuotta 2020!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti