keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Tyypit Trikoissa: Supersankarielokuvien Top 10

Mukana ainakin A, H ja W.

Nitraatti päätti listata tämän fantsu- / scifigenrejen alaluokan suosikkinsa kätevästi yhteen artikkeliin, koska hyviä supersankarileffoja tehdään niin älyttömän harvoin, ettei Nitraatti niistä muuten oikein kovin usein välttämättä pääse kirjoittamaan.

Genre ei ole Nitraatin suurimpia suosikkeja, mutta toki Nitraatti pyrkii pitämään itsensä tutkalla näistäkin - ainakin filmi pari vuodessa tulee tarkastettua. Suosikeissa tuppaavat toistumaan samat tekijät ja teemat. Myös termiä 'supersankari' Nitraatti käyttää tässä suht löysästi: vaikka superius ei onnistu kuin konevoimalla, niin mukaan pääsee silti. Järjestys on nouseva. Nitraatti pitää myös DC vs. Marvel -sodan hengessä kirjaa kyseisen osa-alueen voittajasta!

"Härregud, minäkö saan aloittaa!?" Tuumii hra Deadpool. (Ryan Reynolds, Stefan Kapicic, Brianna Hildebrand)

#10: Deadpool (USA 2016, Tim Miller)
Marvelin R-räävitön R-riskiveto tuotti tulosta: Deadpool on muutaman viime vuoden virkistävimpiä entryjä supersankarileffojen saralla. Reynoldsin totaalisen onnistunutta pääosavetoa avustavat erinomaisesti metallipalli Kolossus ja yrmy teini jolla on Maailman Paras Supersankarinimi. Pieniä pyyhkeitä heikohkosta pääpahiksesta ja laimeasta rakkaustarinasta, mutta vain pieniä. Kick-Ass puuttuu listalta juurikin koska Deadpool teki siitä shish-kebabia. Deadpoolin kakkososa puolestaan tuplasi budjetin, mutta harmittavasti puolitti hauskuuden. 8/10. DC:0 Marvel:1 Muut:0.

IMDB
Traileri

There will be blood. (Wesley Snipes)

#9: Blade II (GER / USA 2002, Guillermo del Toro)
Guillermo del Toro, yksi Meksikon lahjoja Hollywoodin fantsu- / scifileffoille nosti Bladen - tuon vampyyreja jahtaavan vampyyrin - seikkailut uudelle tasolle. Tyylikästä menoa vampyyrininjojen ja lahtarikommandojen parissa. Kuuluu siihen kouralliseen jatko-osia,  jotka parantavat alkuperäisestä. 8/10. DC:0 Marvel:2 Muut:0.

IMDB
Traileri

Mutta miksi Rocketeerin peppu ei pala? (Billy Campbell)

#8: The Rocketeer (USA 1991, Joe Johnston)
Tehostevelho Joe Johnstonin ohjaamaa puhtoista 1930-luvulle sijoittuvaa seikkailua. Art decoa, Gee Bee-lentskareita, natseja ja gangstereita, Howard Hughes, Timothy Daltonin mainio Errol Flynn-imitaatio ja Jennifer Connelly. Mitä muuta pitäisi vielä olla?! 8/10. DC:0 Marvel:2 Muut:1.

IMDB
Traileri

Evey ja V, tuo naamiaiskaupan elävoittäjä. (Natalie Portman, Hugo Weaving)

#7: V for Vendetta (USA / UK / GER 2005, James McTeigue)
Listan eka Alan Moore -kikkare. Fasismi elää ja voi hyvin vaihtoehtoenglannissa, jota epäilyttävän oloinen anarkisti V säätää kovalla kädellä inehmolle mielekkäämmäksi paikaksi olla. Wachowskin sisarten (Matrix-trilogia) osaavissa käsissä (apulaisohjaajalleen delegoimaa) syntyvää tulosta kelpaa katsella useammankin kerran. Erikoismaininta leffan koskettavalle filmille filmissä (kts. alla). 8/10. DC:1 Marvel:2 Muut:1.

IMDB
Traileri
Valerie's Letter

Hämis ja Tri. Mustekala: pummilla matkustamisen kuninkaat. (Tobey Maguire, Alfred Molina)

#6: Spider-Man 2 (USA 2004, Sam Raimi)
2000-luvulla Hämis on supersankareista saanut varmaan eniten leffatulkintoja osakseen. Nitraatti ei tosin verkkoveikon seikkailuihin ole tutustunut pettymyksen aiheuttaneen SM Kolmosen jälkeen. SM Kakkonen puolestaan on mainio Marvel-entry, josta loistavat poissaolollaan kaksi tämän genren helmasyntiä: heikot pahikset ja pitkästyttävä ihmissuhdeväkerrys. Alfred Molinan taidolla tulkkaama traaginen Otto Octavius on genren parhaita pahiksia ja Kirsten Dunstin ja Tobey Maguiren toikkarointia seuraa ihan mielikseen.

Yhtä anekdoottia Nitraatti ei malta Spider-Man kakkosesta olla kertomatta: aikoinaan kun tämä tuli leffoissa tarkastettua, Nitraatin vieressä istui joku pikkuinen tytönnassikka. Kun Tri Mustekala ja Hämis ottivat yhteen siinä upeassa junakohtauksessa, tuijotti tuo nassikka kangasta silmät pyöreinä rukoukseen ristittyjen käsiensä välistä. Nitraatilla kävi kieltämättä vähän kateeksi tuota lapsuuden eläytymisen iloa! 8/10. DC:1 Marvel:3 Muut:1.

IMDB
Traileri

Kellopelinatseja ja kalamiehiä. Ryhmä rämä. (Doug Jones, Ron Perlman, Selma Blair, Jeffrey Tambor)

#5: Hellboy (USA 2004, Guillermo del Toro)
Meksikon miehen toinen listaentry on ilahduttavan kekseliästä ja maistuvaa supersankari- ja seikkailuleffojen keitosta. Tässäkään ei pahis ole laimea: kuolemattomat kellokonenatsit kun harvoin ovat. Ihmissuhteetkin rulettavat: Helvetistä napatun sankarin ja masentuneen pyromaanimielitietyn suhde on genren onnistunein. Kakkososa on ihan yhtä hyvä kuin ykkönenkin, mutta jottei lista täyty pelkästä del Torosta, niin jätetään se tällä kertaa pois. 8/10. DC:1 Marvel:3 Muut:2.

IMDB
Traileri

With great power jne. (Bruce Willis)

#4: Unbreakable (USA 2000, M. Night Shyamalan)
Genremies Shyamalanin onnistunein elokuva on myös ihan varmasti listan hillityin tekele. Bruce Willis tekee parhaan roolinsa kohtaloaan vastaan pyristelevänä turvamiehenä, jota Samuel Jacksonin sairas sarjakuvakauppias ohjaa tarinansa täyttymykseen. Kotopuolikin (Robin Wright, Spencer Treat Clark) toimii hyvin. Erittäin vähän kritisoitavaa - jos lopun höpsöjä tekstejä ei lasketa. 9/10. DC:1 Marvel:3 Muut:3.

IMDB
Traileri 

"Sano vielä kerran, että Marvel tekee parempia supersankarielokuvia!", tuumaa Bane. (Christian Bale, Tom Hardy)

#3: The Dark Knight Rises (UK / USA 2012, Christopher Nolan)
Kuka on se ökyrikas mies, joka tykkää öisin pukeutua maskiin & mustaan nahkaan ja lähteä ulos hakkaamaan köyhiä? Lepakkomieshän se! Iiisolla rahalla tehtyä isoa sarjisleffaa, jossa dollarit näkyvät ilahduttavasti myös kankaalla. Vähän kuin Imperiumin Vastaiskua aikoinaan väkerrettäessä, kaikesta kuvastuu tietynlainen tekemisen vapaus, varman hitin ollessa tiedossa jo tekoaikaan.

Alun lentsikkakohtaus ajaa Bondit ja Cliffhangerit nyyhkyttämään nurkkaansa, hahmogalleria sisältää kaiken Kissanaisesta (mreow!) Ra's al Ghulin (boo!) kautta Robiniin (jee!) ja Tom Hardy tekee sarjisleffojen parhaan pahiksen hyytävänä maailmanlopun kuriirina Banena.

Nitraatti tietää, että monen suosikki Nolanin palvotusta trilogiasta on kakkonen, mutta niin hyvä kuin Ledgerin Jokeri olikin, Nitraatista tuntui aina Batmanin häntä piestessä siltä kuin vammaista hakkattaisiin, eikä kakkosessa Battiksen ihmissuhdesotkutkaan jaksaneet paljoa kiinnostaa. Ihan hyvä tekele sekin silti, eikä ekakaan huono ole. PS: Michael Keaton on paras Batman evö, vaikkeivät aikaisemmat leffat Nolanin vedoille pärjääkään. Eniveis; DKR on ison ja rahaisan näköistä ja tuntuista superviihdettä, joka kestää varsin rajattomasti uusintakatseluja. 9/10. DC:2 Marvel:3 Muut:3.

IMDB
Traileri

Keittiönpöydästä kuolemanvaaraan. (Eli Fucile, Holly Hunter, Sarah Vowell, Spencer Fox, Craig T. Nelson)

#2: The Incredibles (USA 2004, Brad Bird)
Superperheen seikkailut ovat listan korkeimman pure fun -kontentin omaava leffa. Brad Birdin hillittömän hauska supersankarielokuva onnistuu olemaan yhtä aikaa genren parodia ja sen parhaita entryjä. Parrin supersymppistä perhettä kannustaa todella mielellään tuhmaa Syndromea (Jason Lee) vastaan. Sam Jackson heittää myös hersyvän perhetuttu Luciuksena, jolla on - tottakai - alter ego supersankari Frozonena. 10/10. DC:2 Marvel:3 Muut:4.

IMDB
Traileri

Ilmojen halki käy Koomikon tie. (Jeffrey Dean Morgan)

#1:  Watchmen (USA 2009, Zack Snyder)
Supersankarileffojen molliooppera ja niiden alfa ja omega, jolla ei - palvotun ja arvostetun lähdeteoksen (Alan Moore & Dave Gibbons) huomioon ottaen - ollut lupa muussa muodossa elokuvavahvuuteen ilmoittautuakaan. Ohjaaja Snyder noudattaa lähes orjallisesti sarjakuvaa, mikä on tässä tarkoitettu pelkästään kiitokseksi. Roolitus on kautta linjan hyvä, Jackie Earle Haleyn Rorschachin viedessä kultamitalin.

Watchmenillä on luultavasti myös paras title sequence ikinä (kts. alla). Sen lisäksi että se on erittäin tyylikäs hölkkä läpi tarinan vaihtoehtoamerikan historian, se myös pohjustaa erinomaisesti Watchmenien tapahtumat elokuvan alkua varten.

Watchmen olisi listaykkönen lyhennettynä 162 minuutin teatteriversionaankin, mutta 215 minuutin massiivinen herkkuversio Ultimate Cut (Director's Cut + Tales of the Black Freighter) nostaa Watchmenia vielä pykälän pari paremmaksi. 10/10. DC:3 Marvel:3 Muut:4. Sodan lopputulos: DC ja Marvel nuijivat toisensa tasapelissä kanveesiin; samaan aikaan tuomari julistaa 'Muut' voittajaksi!

IMDB
Traileri
Title sequence

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti