tiistai 31. joulukuuta 2019

Eastern Promises (UK / CAN / USA 2007, David Cronenberg)

Idän ihmeitä ja joulukapaloja.

A Russian teenager living in London who dies during childbirth leaves clues to a midwife in her journal that could tie her child to a rape involving a violent Russian mob family. (IMDB)

Lontoolaisen venäläissukuisen Anna-kätilön toimintakenttään saapuu jouluna hämmästyttävän nuori, pahassa fyysisessä ja henkisessä jamassa oleva tuleva venäläinen äiti, joka menehtyy synnytyksessä. Tämä jättää jälkeensä venäjänkielisen päiväkirjan, jonka avulla Anna alkaa etsiä vastasyntyneen perhettä.

Annan kääntelemien kivien alta alkaa löytyä varsin pahoja skorpioneja, kun tämä ei - toisin kuin katsoja - heti tajua, millaisten voimien kanssa on ryhtymässä tukkanuottasille. Kuolleen nuoren naisen jäljet kun johtavat Venäjän mafiaan ja sen vory v zakoneen (l. 'laillisiin varkaisiin').

Muste kertoo tarinaa. (Viggo Mortensen)

Nitraatin pääprojekti on jo jonkin aikaa ollut katsella kaikki kiinnostavat näkemättömät ja muutama jo unohtamansa leffa, vanhemmista kohti uudempia. Tällä hetkellä ollaan vuodessa 1985, eli loppusuora jo etäisesti häämöttää. Nitraatin toinen projekti on kätevästi tästä vastavirtaan, kun yhdessä paremman puoliskonsa kanssa Nitraatti puolestaan on uusintakatsellut(*) elokuvia uudemmista kohti vanhempia

Varsin hyödyllistä toimintaa sekin, kun joidenkin tarkastettujen osalta aika on kullannut muistoja vähän liikaa - tai toisinpäin. Eastern Promises on tämän projektin osastoa, ja maistui Nitraatista näin viime tarkastuksesta kuluneen vuosikymmenen pituisen tauon jälkeen vieläkin varsin makealle - jopa makeammalle.

Terveisiä punamaailmasta. (Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl)

Elokuvan käsikirjoittaja Steven Knight on erikoinen tapaus. Hänen erikoisalaansa ovat sosiaalisesti tiedostavilla mausteilla tehdyt laadukkaat rikosjännärit kuten tämä ja vaikkapa ihan yhtä mainio Dirty Pretty Things (2002), mutta miehen meriittilistalta löytyy myös jotain niin arvaamatonta kuin Haluatko Miljonääriksi? -tv-visailun(!) luominen. Ohimennen voi vielä mainita, että syntyvä lapsi, vesitiet ja joulunaika pistävät Eastern Promisesin tapahtumiin Nitraatin mielestä myös pientä uus- ja vanhatestamentillista ekumeenista hehkua, vaikka näitä ei katsojan naamaan hierotakaan.

Yksi Cronenbergin myöhempien aikojen luottokuvaajista Peter Suschitzky vangitsee tavallisen kylmän Lontoon ja sen petollisen kauniin syvänpunaisen rikosmaailman hyvin. Syvänpunainen ei värinä ole elokuvalle muutenkaan kovin vieras: leffan ohjaaja David Cronenberghan on tullut tunnetuksi mainioista body horror -klassikoistaan kuten Scanners, Videodrome ja The Fly. 2000-luvun wanhoilla päivillään hän alkoi siirtyä enemmän kohti valtavirtaelokuvaa ja näistä myöhäisemmistä teoksista Eastern Promises on Nitraatin mielestä selvästi paras.

Salaisuuksia, montaa sorttia. (Viggo Mortensen, Naomi Watts)

Vanha Cronenberg vilahtaa silti myös Eastern Promisesissa, kun kamera katselee elokuvan lukuisia sinänsä realistisia veritöitä rauhassa ja silmää räpäyttämättä. Yllättäen Cronenenberg virittelee elokuvaan myös yhden tämän vuosituhannen muistettavimmista toimintakohtauksista, kun Nikolai taistelee elämästään veren liukastamilla kylpylän laatoilla.

Roolituksen monimaalaisuus, joka korostaa mukavasti elokuvan emigranttiteemaa, haukkaa pienen palansa myös Cronenbergista. Lontoossa kuvattu Eastern Promises oli ohjaajan ensimmäinen kokonaan Kanadan ulkopuolella tekemä elokuva.

Kovat pojat. (Vincent Cassell, Viggo Mortensen, Armin Mueller-Stahl)

Niin, Promisesin siis varsin kansainvälinen roolijako toimii. Tanskalais-amerikkalainen Viggo Mortensen Annan (joka ei ikinä saa tietää suojelunsa määrää) suojelusenkeliksi päätyvänä, raskaasti tatuoituna pantterimaisena mafian juoksupojan ja täysjäsenyyden roolien välissä operoivana Nikolaina, on uskottavan tyly. Miehen todellisesta olemuksesta saadaan myös koko ajan pieniä vihjeitä, kuten - varsinkin näin jälkikäteen nähtynä - erittäin koskettava kirjaimellinen pyhimyskortin esiinveto.

Hauskana triviana Mortensen kertoo käyttäneensä roolinsa työstön materiaalina muun muassa Vladimir Putinia. Esikuvat Nikolain tämän ympärillä vellovista tapahtumista riippumattomalle järkähtämättömälle habitukselle ja pikkulinnun saalistaneen kissan ilmeelle ovatkin elokuvassa varsin selvästi nähtävissä.

Emo ja babby. (Naomi Watts)

Naisille harvinaisemmin vasta keski-ikään päästyään hetkeksi isompaan tähteyteen tällä vuosituhannella pompannut britti Naomi Watts suorittaa elokuvan naispääroolia, menneisyytensä kirpomaa ja periksiantamatonta kätilö-Annaa miellyttävän herkästi ja uskottavasti.

Muut isommat roolit kuuluvat aina hyvälle ranskalaiselle Vincent Cassellille kaappihomouttaan ultra-machoilulla peittelevänä, mutta pohjimmiltaan heikkona Kirill-poikana, ja aina ammattitaitoa puhkuva veteraanipreussi Armin Mueller-Stahl nähdään tämän järkähtämättömän laskelmoivana isäpappa Semyonena. Myös pienemmät osat on kautta linjan täytetty mainiosti.

Mooseksen vedenjäljillä. (Vincent Cassell)

Eastern Promisesiin oltiin aikoinaan suunnittelemassa jatkoa, ja Nitraattikin muistelee eka kerran leffan muinoin nähtyään kaivanneensa samaa. Tänään nähtynä on selvää, ettei jatkoa tarvittu. Elokuvan lopussa vahvalla miehellä on nyt heikko pomo ja elokuva on jo varsin hyvin pohjustanut sen, mihin kaikki tulee johtamaan.

Eastern Promises on tiukka, pienimuotoinen, väkivaltainen ja jopa hiukan romanttinenkin elokuva, joka olisi toiminut ihan yhtä hyvin kymmeniä vuosia tekovuottaan aiemmin ja joka toimii ihan yhtä hyvin vielä kymmeniä vuosia sen jälkeenkin. Siis selvä rikosleffojen uusklassikko.

Arvosana: 9/10

IMDB
Traileri

(*) Puolisolle suurin osa katsastetuista on kuitenkin uusia tuttavuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti