lauantai 30. joulukuuta 2023

Nitraatin Leffavuosi 2023

Leffavuodelle 2024!

Vuoden tokavikana päivänä Nitraatti tarjoaa taas sekä uutta että tuttua. Hyväksi havaittuun parin edellisvuoden tapaan ja tästä eteenpäinkin vuodet häntivät, eli esimerkiksi tänä vuonna parhaiden ja huonoimpien leffojen palkinnoista kisaavat sekä vuoden 2022 että vuoden 2023 elokuvat.

Syy muutokseen oli ja on, että kuluvan vuoden mielenkiintoisimmat ehtivät harvemmin raukoille rajoillemme kautta Nitraatin silmämuniin ennen vuoden loppua. Toki tämä voi aheuttaa vähän toistoa, mutta on välttämätöntä, jotta nämä varsin tuoreet listoille kuuluvat saadaan mukaan ennen kymmenen vuoden viivettäkin.

Viiveestä puheen ollen, näin vuoden vikana päivänä Nitraatti katsastaa myös vuosikymmenen takaisten leffojen viisi parasta. Ne tosin ovat aina vain kyseiseltä yhdeltä vuodelta: tässä ajassa Nitra on ehtinyt jo nähdä tarpeeksi kiinnostaneita listaehdokkaita.

Sitten perinteiseen: Alla viimeisten kahden vuoden huonoin ja kolme parasta, sekä vuosikymmenen takaisen vuoden viisi parasta. Tällä kertaa sekä uusia että kymmenen vuoden takaista vuotta yhdisti Nitraatista muuten keskimäärin sama, eli tasainen laadukkuus. Tosin uudet vuodet ovat vielä toistaiseksi ilman ihan huippuleffoja. 

2022-2023

And the winner is...

Huonoin: Babylon 5: The Road Home (2023) / Metsurin Tarina (2022)

Nitraatille se rakkain, eli Babylon 5 sai kuluneena vuonna lisiä halpisanimaation muodossa. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta tämä pötkäle alitti ne. Nostalgiaan erheellisesti luottavaa, sekavaa ja pitkästyttävää fanservice-tason roskaa, vaikka sarjan alkuperäinen luoja olikin tekstin takana. Pistä pensselit Babylonin osalta santaan, J.M. Straczynski. Suomalainen 'komedia' Metsurin Tarina taas oli sitä itseään: tekotaiteellista paskaa. Valtava pettymys ennakko-odotuksiin nähden. 3/10 ekalle, 2/10 tokalle.


#3: Tár (2022)

Cate Blanchett suorittavana, terävänä ja tylyttävänä berliiniläistyneenä amerikkalaiskapellimestarina ei näe metsää puilta taklatessaan omaa elämäänsä sivuraiteille. Todd Fieldin mainio paluu elävän kuvan piiriin kymmenen vuoden tauon jälkeen on kauttaaltaan onnistunut, ja Blanchett elämänsä vedossa suorituksessa, josta olisi pitänyt palkita sillä kultaisella pystillä. 8/10.
IMDB
Traileri

#2: Les trois mousquetaires: D'Artagnan / Kolme Muskettisoturia: D'Artagnan (2023)

D'Artagnan niminen nuorukainen taiteilee kuninkaallisten vakoilujudanssien ja muskettisoturi-urahaaveidensa kanssa 1600-luvun Pariisissa, kohdaten hupaisan ja värikkään kaartin tulevia ystävia - ja vihollisia.

Rapsakalla budjetilla ja hyvällä näyttelijäkaartilla (ps: ja on se kotimaistaan välillä taas puhumaan pääsevä Eva Green vaan niin turkasen nätti!) väkerretty versio Dumasin seikkailuromaanista valloitti Nitraatin. Lisää namia on luvassa sarjan kakkosleffassa kohtapuoliin. Kolme Muskettisoturia henkii mainiota oldskool-seikkailutuntua. Ihanaa ranskikset, ihanaa! 8/10.
IMDB
Traileri


#1: Prey (2022)

Pienenä yllätyksenä Nitraatille tuli, että ylittämättömän Arska-ajan jälkeen nähtiin kaikkien tässä välissä seuranneiden ja yrittäneiden heikompien tekeleiden joukon kirkkaasti paras Predator-leffa vuonna 2022. Amber Midthunder neuvokkaana inkkarityttönä vastassaan perkeleellinen avaruuden salametsästäjä on rautaa, puuta, savua ja kettinkiä. Nitraatti ehti tästä mainiosta jo tarinoimaankin. 8/10.
IMDB
Traileri

2013


2013 #5: Kekkonen Tulee!

Kun 1970-luvulla pieneen lappilaiseen kylään leviää tieto, että presidentti piipahtaa matkallaan Allin baarissa, koko kylä sekoaa. Marja Pyykkö ohjaa, Nitraatin suuresti arvostama mustan huumorin mestari Elias Koskimies kynäilee ja nuori Wilma Ronsenqvist pääosassa valloittaa, tosin näyttelijät ovat ihan linjan nappia. Mielenkiintoinen yhtymäkohta: jotain tällaista vuoden 2022 suuriin pettymyksiin lukeutunut Metsurin Tarina ehkä yritti, mutta epäonnistui. Surkeasti. Tästä elokuvasta Nitraatti kertoili jo aiemmin. 8/10.
IMDB
Traileri


2013 #4: Ida

Ida on pienimuotoinen ja vahva road-draamaelokuva, joka purkaa Puolan lähimenneisyyttä. Se kertoo siivun nuoren katolisen nunnakokelas Annan elämästä 1960-luvun alussa. Pawlikowski ohjaa pienellä liekillä paljon suuremmaksi katsojan mielessä muuttuvaa, Lukasz Zalin upea mustavalkokuvaus apunaan. Tästäkin leffasta Nitraatti kertoili jo aiemmin. 8/10.
IMDB
Traileri

2013 #3: Rewind This

Tämä huumoripitoinen dokumentti videoaikakaudesta mm. keräilijöiden, tekijöiden ja kauppiaiden näkökulmista on valloittava nostalgiatrippi kaikille VHS- eli videonauhuriaikakauden eläneille leffaharrastajille - kuten Nitraatille. 9/10.
IMDB
Traileri

2013 #2: The Wolf of Wall Street

Tositapahtumiin perustuva riiviötarina nuoresta huijarista joka pisti rahoiksi rikollisilla osakevirityksillään, ehtymättömänä käyttövoimanaan ihmisten sinisilmäisyys. Sopranos-sarjassa marinoidun käsikirjoittaja Terence Winterin työstämä kyyninen kässäri kohtaa Scorsesen vielä viimeisellä iskevällä luomisvoimahuipullaan. Näyttelijät yleisesti ja Di Caprio erikseen palvovat finanssipirua mukaansavetävän vauhdikkaasti. Mustan huumorin mestariteos ja edelleen parasta Scorsesea sitten Mafiaveljien (1990), ja Di Capriota (ikinä). 9/10.
IMDB
Traileri

2013 #1: Gravity

Kuin kaikki kakka viskautuu yhtä aikaa tuulettimeen, jää yksinäinen astronautti nalkkiin maata kiertävälle radalle ja - ellei ihmeitä tapahdu - varmaan kuolemaan. Nykyisen leffateknologian korkeimpiin veisuihin kuuluvassa Gravityssa koneet ovat kuitenkin pohjimmiltaan palvelemassa hienoa ja pientä reaaliajassa kerrottua b-elokuvien eloonjäämistarinaa - joka tosin kerrotaan niin isosti, kuin mihin ykköset ja nollat vain nykyään pystyvät.

Vaikka Sandra Bullock ei ole koskaan kuulunutkaan Nitraatin suosikkeihin, on hänen Ryan Stonensa niin vahva ja elintärkeä elokuvan toimimiselle tunnetasollakin, ettei tähän osaa ketään muuta edes kuvitella vetämään. Ai niin, Gravityssa on muuten myös ihan törkeän hieno loppukuva. Leffa on vuosikymmenensä parhaimmistoa, sanoi Nitraatti jo aikoinaan. 10/10.
IMDB
Traileri (on muuten yksi kaikkien aikojen hienoimmista!)

Lopuksi Nitraatin toimitus toivottaa kaikille oikein hyvää leffavuotta 2024!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti