sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Leffavuosi 2017: 1+3+5

Ei niin fantsulle leffavuodelle 2017.

On tullut taas aika listailla vuoden parhaat, huonoimmat ja... Koska Nitraatti ei katso leffoja työkseen, niin vuonna kuin vuonna ehtii raapaista vain pintaa kyseisen vuoden tarjonnasta. Siksi Nitraatti listaa joka vuosi sen yhden huonoimman ja kolme parasta, mutta listaa samalla viisi parasta elokuvaa kymmenen vuoden takaa. Siinä ajassa on ehtinyt jo nähdä aika ison osan kyseisen vuoden itseään kiinnostavasta tarjonnasta, joten käsitys vuosiannistakin on tarkempi. Onwards!

2017

And the winner is...

2017 huonoin: I Am Heath Ledger / Olen Heath Ledger

Tympeä perheen tuottama 'virallinen' hagiografiadokumentti joka hyppii Ledgerin uran liian nopsaan, ei sisällä ollenkaan soraääniä, ei sisällä Ledgerin lapsen äitiä näyttelijä Michelle Williamsia, ym ym. Lisäksi haastateltavat ovat lähinnä esittelemässä omia poikkitaiteellisia proggiksiaan. Ledger ansaitsee paljon parempaa ja joku päivä sellainenkin dokumentti vielä nähdään. Lähes ainoa plus on Ledgerin itsekuvaama videomatsku. Vuoden pettymys, ja se on aika paljon sanottu, kun tänä vuonna nähtiin taas uusi Star Wars -rahastuskin. 4/10.

2017 #3: Hitlers Hollywood / Hitlerin Hollywood

Mielenkiintoinen dokumentti natsi-saksan aikaisesta elokuvateollisuudesta saksassa. Informatiivinen, paikallista tuotantoa, hyvin taustoitettu. Antaa myös sen parhaan lahjan mitä moni elokuvadokumentti voi antaa: katselun jälkeen kädessä on pari kourallista lisäyksiä leffakatselulistaan. 8/10.

IMDB
Traileri

2017 #2: Terry Pratchett: Back in Black

Valtavan lämmin minidokumentti hiljattain edesmenneestä fantsumestarista Terry Pratchettistä. Näyttelijä Paul Kaye esittää Terryä. Hetken ihmettelyn jälkeen idea toimii mainiosti. Vuoden suurin posiyllätys. TP on lempikirjailijoitani, sekin tietysti auttoi. Löytäjät löytää linkin koko dokumenttiin alla olevan trailerin relatedeista. 9/10.

IMDB
Traileri

2017 #1: Saatanan Kanit

Itseään avarakatseisenä pitävän Raimon (Jukka Puolanto) naapuriin muuttaa seksisaatanakulttijohtaja Maki (Janne Reinikainen) kulttilaisineen. Raimon suvaitsevaisuus joutuu koetukselle. Ei mahda mitään, vuoden paras on tämä lyhytelokuva. Hykerryttävää kamaa alusta loppuun. Janne Reinikainen (Studio Julmahuvi) varastaa shown. 9/10.

IMDB
Traileri
Leffa (Yle Areena)

2007

Closest shave you'll ever get. (Johnny Depp)

2007 #5: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street / Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi

Burton / Depp kombo toimii täydellä höyryllä tässä Nitraatin lempimusikaalin filmatisoinnissa. Niin paljon kuin Nitraatti tuosta kaksikosta pitääkin, oli siinä musikaalipuristilla vähän totuttelemista Deppin rokkityylivetoihin. Kun siitä pääsee yli niin ihanan punaisen R-virtaus, Deppin, Helena Bonham Carterin ja Alan Rickmanin ym vedot ja Burtonin megagoottiohjaus imaisevat mukaansa. 9/10.

IMDB
Traileri


That's no moon... wait a minute, yes it is.

2007 #4: In the Shadow of the Moon

David Singtonin koskettava dokumentti yhdestä ihmiskunnan suurimmista puristuksista, eli Apollo-lennoista. Äänessä porukka joka oli niissä mukana. 10/10.

IMDB
Traileri


Insert coin for nerd rage.

2007 #3: The King of Kong

Nitraatin all-time lempparidokkareita. Tarkastelussa arcade(=kolikko)pelejä vääntävät kilpailunhaluiset miekkoset. Jos tällaisia hahmoja kirjoittaisi, he olisivat epäuskottavia. Life is stranger than fiction. 10/10.

IMDB
Traileri


Coin toss? Kysyppä tuon edellisen leffan ukkeleita, Javier.

2007 #2: No Country for Old Men / Menetetty Maa

Coenit yllättivät pitkästä aikaa 'vakavalla' kamalla. Lohduton neo-westernin, rikoselokuvan ja Terminaattorin sekoitus on Coenin veljesten parhaita, ja siten tietysti myös leffojen parhaita noin muutenkin. Koko cast on elämänsä vedossa, mutta mainitaan erikseen Javier Bardem joka tekee niin hyvän että jos kadulla vastaan tulisi, vaihtaisin puolta. 10/10.

IMDB
Traileri


Tässä julkassa tiivistyvät leffan teemat erinomaisesti.

2007 #1: There Will Be Blood

2007 on yksi parhaita leffavuosia ikinä, mutta ei ollut fiktiopuolella Nitraatin mielestä todellakaan mikään feelgood-vuosi. Voittaja luonnollisesti samaa linjaa. Harvakseltaan leffoja vääntävä auteur Paul Thomas Anderson vuoli toistaiseksi parhaansa tässä. Ihmisvihaaja-öljypohatan ja sanan sokaiseman saarnaajan elämän pituisesta vihanpidosta saadaan irti varsin massiivisia tehoja. Tässä ei penneillä pelata, tyylillisestikään. Radiohead-mies Johnny Greenwoodin originelli score toimii erinomaisesti. Showta johtaa Daniel Day-Lewis, jonka piirtämä ahneuden ja vihan herra on yksi kaikkien aikojen roolisuorituksia. 10/10.

IMDB
Traileri


Lopuksi Nitraatin toimitus toivottaa kaikille oikein hyvää leffavuotta 2018!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti