torstai 25. tammikuuta 2018

Beowulf & Grendel (Kajaanin Harrastajateatteri 2017, Elias Keränen)

Kaljaa kuppiin ja verta kentälle!

Tarina pohjautuu vanhaan viikinkitaruun Beowulfista, joka kutsutaan Ruotsista Tanskanmaalle surmaamaan kuningas Hrothgaria ja hänen alamaisiaan terrorisoiva Grendel-hirviö.

Kuningas Hrothgar asuu kuningattaren ja väkensä kanssa suuressa Simasalissa, jossa sima virtaa ja musiikki pauhaa. Kuninkaan hovin lähettyvillä, nummien takana, läheisillä pohjoispuolen vuorilla asuu viheliäinen hirviö nimeltä Grendel. Hirviö ei voi sietää salista aiheutuvaa melua. Grendel päättää hyökätä saliin kukistaen useita kuninkaan alaisia, jättäen salin kauheaan ahdinkoon.

Kauas Ruotsiin saakka kantautuu huhua kuninkaan ongelmasta. Sankari nimeltään Beowulf ja hänen uskollinen aseenkantajansa Wiglaf päättävät lähteä surmaamaan tuon raivokkaan pedon ja vapauttamaan kuninkaan Simasalin, jotta sima voisi siellä taas virrata ja juhlat jatkua! Kaiken tämän lisäksi, kaikkien näiden tapahtumien keskellä, nuori simasalilainen neiti nimeltään Nasir päättää muuttaa länsimaista musiikkihistoriaa.
(Kajaanin Harrastajateatteri)

Genellä oli taas tarjolla herkkua. Kaksinäytöksinen, vähän yli parituntinen (vetää henkeä) kauhufantasiakomediamusikaali Beowulf & Grendel oli Kajaanin Harrastajateatterin iso syysrytistys ja samalla 15-vuotisjuhlateos, jonka Nitraatti pääsi viimeinkin tänään näkemään: 1 kpl peruutettuja esityksiä, 1 kpl keskeytyneitä eli kolmas kerta toden sanoi. Onneksi järjestettiin vielä tämä yksi lisäesitys missanneille - kyllä olisi viduddanut kuin sitä kuuluisaa pientä jyrsijää, jos tämä olisi jäänyt näkemättä. Itse asiassa Nitraatti sunnitteli jo Mikkelin matkaa (siellä B&G esitetään tulevana viikonloppuna) jos muu ei olisi auttanut!

Naapuri from hell: hurrrja Grendel. (Jaani Leinonen)

Aloitetaan ihan genreistä: tuossa yllä ei ollut ainoatakaan joka ei olisi Nitraatille mieluinen. Käsikirjoittaja / ohjaaja Elias Keränen on valkannut ja viskellyt lajityypit ja sankaritarun ainekset todella nautittavasti ja hauskasti moulinexiin. Mainiot pienet modernisoinnit, kuten hahmojen 'snäpit' tai 'woowoot', taistelun anime- / Matrix-hidastukset yms, muutamista rap- / funk-viisuista ('ruotsin musiikkia', kuten Beowulf avuliaasti pöllämystyneitä Simasalilaisia ennen bassoon tarttumistaan opastaa) nyt puhumattakaan toimivat ihan kybällä. Nitraatin saman idean suosikkeja leffapuolella onkin ei niin yllättäen vuoden 2001 A Knight's Tale (Ritarin Tarina), jossa mm. Queen, David Bowie ja Niken swish-logo vain paransivat hyvän leffan komedia-antia.

Heikki Mäkäräisen (san) ja Samuli Kivelän (säv) biisit toimivat hyvin, mutta tietysti ne Nasirin vihaamat typerät Simasalin korvamadot jäivät parhaiten mieleen: Simasalista saa parasta kaljaa ja ihan kelvollista viiniä, ja voi pojat sitä rumaa Olafia ja hänen typerää kirveen halkomaa päätään!

Riitta Raunion ammattitaitoinen puvustus virittää oikeaan tunnelmaan. Samaa tekee Pekka Moilasen todella onnistunut valaistus ym. joilla Simasalin 24-7 party ja Grendelin synkkä luola luodaan katsojan silmien eteen, Netta Mäläskän osuutta unohtamatta.

Wiglaf ja Beowulf, ne vähän paremman väen sankarit. Kääpiöillä vuoratun näkkiansan keksijät ja suuret soturit, Ruotsinmaan potentti lahja Tanskan pelossa kärvistelevälle kansalle. (Niki Kunnas, Samppa Heikkinen)

Ja mikä cast! Koko sakki veti hyvin ja käytännössä jokainen hahmo oli muistettava. Samppa Heikkisen Beowulf itseensä vähän liian tyytyväisenä sankarina ja Niki Kunnaksen Wiglaf, Beowulfia älykkäämpi ja marginaalisesti enemmän jalat maassa pitävä ylpeä aseenkantaja & tarinan kertoja.

Kaksi puupäätä eli Erik ja Grimur, plus keskellä Nasir nostamassa joukon ÄO:ta. (Tuomas Karlsson, Iita-Liinu Seppänen, Heikki Hoppania)

Iita-Liinu Seppäsen Simasalin junttimeininkiin kyllästynyt älykäs ja jämäkkä nuori taiteilijasielu Nasir, joka haluaisi elämäänsä edes vähän jotain vaihtelua, sekä Tuomas Karlssonin ja Heikki Hoppanian törppö taistelupari Erik ja Grimur.

On nastaa olla kuningas! Etualalla parempi puolisko. (Mona Pärssinen, Tuomas Suokko)

Tuomas Suokon supervetelä (ja -hauska) Simasalin MC eli kuningas Hrothgar vs järjen ääni, Mona Pärssisen topakka / romanttinen kuningatar Wealtheow. Mainita pitää tietysti myös Topi Lindin riemukas, jeesustaan rakastava plus hänestä jatkuvasti paasaava epäonnistunut koomikko kautta neuvonantajapappi ja riivauksen napakymppikohde Unferth.

Äidistä polvi pahenee. Grendelin hyytävä mami. (Jenni Tuikka)

Pahikset ovat erinomaisia: hurja / kurja peto eli Jaani Leinosen Grendel ja tämän vaarallinen ja kostonhimoinen äiti, Jenni Tuikka. Molemmat olivat muuten myös tosi upeasti maskeerattuja, nämä kuvat eivät esittele siltä osin heidän ihan lopullista olomuotoaan. Maskeerauksesta Merja Mikkoselle syvä kumarrus.

Simasalin sakkia. Etummaisina (v-o) hovineidot (Veera Turpeinen, Susanne Ronkainen) ja Viini-Leena (Hanna Härmä).

Mukana menossa ovat myös Hanna Härmän puujalkavitsinen tarjoilija Viini-Leena, Anu Kyllösen komedianurkkauksen MC-klovni, Heikki Mäkäräisen E niinkuin ekspositio liha / kalakauppiaat ja Veera Turpeisen ja Susanne Ronkaisen hovineidot. Joukon täydentävät Juha Kangasmäen sokea mies / soturi ja Anttiesko Ronkaisen ja Erkka Kemppaisen Sima(sali)bändi.

Juu juu, 2000-luvun jättituotanto Hollywoodista eli Robert Zemeckiksen 'Beowulf' on vieläkin näkemättä, eikä edelleenkään mitään kiirettä - ennemminkin nyt vielä vähemmän. Mitä hänen dollareissa uiva, hampaat vakavassa irveessä taivaltava, kuolleiden silmien epäluonnollinen animaatiomocapinsa - siihenkin tarvittiin James Cameron Avatarinsa kanssa näyttämään miten homma tehdään oikein - voisi tarjota, mitä Kajaanin Generaattorilla ei ole nyt nähty paaaallljoon paremmin viriteltynä?

Topakka Nasir. (Iita-Liinu Seppänen)

Ei mahda mitään, harrastajat ovat pyyhkineet lattiaa ammattiteatterillamme jo ~vuoden päivät - tietty Nitraatin osalta jo ihan sen takia, että yksikään Kaupunginteatterin tekele ei ole kiinnostanut puoleen väliin luettua synopsista pidemmälle. Onko kevään 2018 Karamazovista ja Punaisesta Maasta viimeinkin haastajiksi? Edes ainakin siihen asti, kunnes Harrastajateatteri heittää omaa 2018 kamaansa kehiin?

Niinkuin Viini-Leena sanoo, käsiä yhteen tälle hianolle tuotannolle - paitsi tietysti Erik, jolta Beowful vahingossa leikkasi yhden käden pois! =D

Arvosana: 10/10

Beowulf & Grendel Facebookissa - siellä mm. lisää näitä blogientryn kuvituksena käytettyjä Atte Mäläskän upeita kuvia.
Kajaanin Harrastajateatterin sivut

Käsikirjoitus & ohjaus: Elias Keränen
Tuotanto: Iinu Torniainen
Sanoitus & musikaalivastaava: Heikki Mäkäräinen
Sävellys & äänisuunnittelu: Samuli Kivelä
Tila & valo: Pekka Moilanen
Pukusuunnittelu & visuaalinen konsultaatio: Riitta Raunio, Kajaanin kaupunginteatteri
Maskeeraus: Marja Mikkonen
Tuotantoassistentti & järjestäjä: Netta Mäläskä
Pukusuunnittelijan assistentti: Nora Niiranen
Logon suunnittelu: Elina Kosunen
Valokuvaus & juliste: Atte Mäläskä, Kuvakeskus Hynninen
Miksaaja: Matias Nieminen

ROOLEISSA
Beowulf - Samppa Heikkinen
Grendel - Jaani Leinonen
Wiglaf - Niki Kunnas
Nasir - Iita-Liinu Seppänen
Erik - Tuomas Karlsson
Grimur - Heikki Hoppania
Kuningas Hrothgar - Tuomas Suokko
Kuningatar Wealtheow - Mona Pärssinen
Grendelin äiti - Jenni Tuikka
Unferth - Topi Lindh
Viini-Leena - Hanna Härmä
Komedianurkkauksen juontaja - Anu Kyllönen
Lihakauppias Mikke - Daniel Michael / Heikki Mäkäräinen
Kalakauppias Johan - Daniel Michael / Heikki Mäkäräinen
Simasalin soturi - Daniel Michael /
Sokea mies, Simasalin soturi - Juha Kangasmäki
Hovineidot - Veera Turpeinen, Susanne Ronkainen

SIMABÄNDI
Anttiesko Ronkainen & Erkka Kemppainen

KUVAT

G-Voima / Atte Mäläskä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti