torstai 31. lokakuuta 2019

Nitraatin Halloween-Spessu III

Vanha Sarvipää, kirjaimellisesti.

Aina näin Halloweenina Nitraatti valkkaa yhden leffamörön ja listaa kyseisen ökömöttiäisen kolme mieleisintään esiintymistä valkokankailla, sekä kolme parasta leffaa jotka samaisten otusten ympärillä pyörivät. Molemmissa listoissa vallitsee nouseva järjestys.

Eka kerralla vilkaistiin verenhimoisia vihulaisia, viime vuonna kuikuiltiin kummituksia ja tänä vuonna Nitraatti sytyttää noitaroviot roihuun. Luupin alla lymyilevät siis tällä kertaa noidat, nuo epäluotettavat ystävämme. Aidossa metoo-hengessä tätä yleensä naisimmeisten joukoksi miellettyä porukkaa pippuroidaan Nitraatin toimesta tällä kertaa usealla kaksilahkeisellakin osanottajalla.

Kolme parasta elokuvanoitaa

Kirveelle on ollut töitä. (Miranda Richardson)

#3: Lady van Tassel, Sleepy Hollow (1999)

Listan alkuun sitä perinteisintä noitamallia. Miranda Richardson vetää vittumaisen naisimmeisen roolin yhtä helpon oloisesti kuin perusjantteri lompakon perstaskustaan, ja päätöntä ratsumiestä helvetistä kanssaihmistensä kiusaksi noitamenoilla kutsuva van Tassel onkin neidin sitä muistettavinta osastoa.

IMDB
Traileri

Piiri pieni. (Paul Eddington, Christopher Lee, Sarah Lawson, Patrick Mower)

#2: Duc de Richleau, The Devil Rides Out (1968)

Tällä entryllä Nitraatti lyö monta erikoista kärpästä yhdellä iskulla. Ensinnäkin kyseessä on hyväntahtoinen herraskaisnoita, valkoisella magialla leffan pääpahisnoitaa vastaan puolustautuva leffan sankari. Toisekseen kyseessä on yksi harvoja Christopher Leen hyvisrooleja kauhuleffoissa. Ja kolmanneksi tietty se harvinaisempi sukupuoli noitahommissa. Eikä itse leffakaan ole yhtään hassumpi, itse asiassa brittikauhun valioita!

IMDB
Traileri

"Wouldst thou like to live deliciously?" (Anya Taylor-Joy)

#1: Thomasin, The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Ykköseksi Nitraatti nostaa tällä kertaa suht vasta näkemänsä pienieleisen ja pienibudjettisen kauharin päähahmon, nuoren Thomasin-neidon. Onko eläinten kerrassaan arveluttava puhe ja kaikenlaisten outojen sattumien kasautuminen yhden nuoren naisen ympärille vain sattumaa ja mielisairautta, vai onko vanhalla kehnollakin kyntensä pelissä? Tarjolla tässä muutenkin ihan pätevässä indiehorrorissa on myös varsin unohtumaton loppukuva.

IMDB
Traileri

Kolme parasta noitaelokuvaa

Kädestä kiinni ja tanssimaan!

#3: The Wicker Man / Uhrijuhla (1973)

Tiukkapipo kaupunkipollaripaladiini Neil Howie (Edward Woodward) lähetetään syrjäiseen saaristolais-skottikylään tutkimaan kadonneen neidon tapausta. Pian paljastuu että kyläläisillä, ylhäinen lordi Summerisle (Christopher Lee) mukaanlukien on varsin omalaatuisia ja pitkäikäisiä käsityksiä siitä, miten kylän hyvä elämä saadaan jatkumaan entisellään. Brittikauhareiden klassikko löytyy listalta, itseoikeutetusti.

IMDB
Traileri

Tanssii Jalat Verillä.

#2: Suspiria (1977)

Tanssikoulun hurmeisiksi äityvät oppiviikot alkavat saada selitystä, kun Jorma Uotisen kavereiden sisäoppilaitoksen johtokunta paljastuu joukoksi noita-akkoja. Logiikkaa ei tästä Argenton elokuvasta kannata etsiä sen enempää kuin miehen teoksista muutenkaan, mutta tunnelmaa voi taas kerran vaikka veitsellä leikata. Noitaleffojen eliittiä ja samalla Dario Argenton paras elokuva.

IMDB
Traileri

Piiriin päin.

#1: Rosemary's Baby / Rosemaryn Painajainen (1968)

Odottavan äidin aika on pitkä, kun mukavaa uutta kotia ja perheenlisäyksen tuomaa onnea ryhtyy varjostamaan varsin ikävästi kasautuvien sattumusten sarja. Naapurin kivan vanhan höppänäpariskunnan - joka ei malta olla huomauttamatta, että Paavi ei ikinä vieraile kaupungissa jonka lehdistö on lakossa - olisi voinut sisällyttää vaikka parhaiden noitienkin listalle, mutta koska se oli jo tungettu täyteen, mainitaan Roman (Sidney Blackmer) ja Minnie Castevet (Ruth Gordon) sitten vaikka tässä! Rosemary on Roman Polanskin ajaton kauhuklassikko, joka ei katselemalla kulu.

IMDB
Traileri

Bonus: Suomi mainittu! Torille!

Pirua sarvista. (Mirjami Kuosmanen)

Valkoinen Peura / The White Reindeer (1952)

Lapin maisemiin sijoittuva noitanaisen tarina olisi sopinut kummalle listalle tahansa, mutta pistetään se vaikka tilanpuutteeseen vedoten tähän ihan erikseen omanaan. Mirjami Kuosmasen raivoisa poromiehiä kuohitseva noitanainen Pirita tervehtii meitä yhdessä parhaista suomileffoista, genreä tuijottamatta. Tunnelmallinen ja kauniskuvainen Peura kuuluu ehdottomasti noitaleffalistalle, vaikkapa sitten näin erikoismaininnan muodossa.

IMDB
Traileri
Traileri (Kavi)

PS: Leffat numeroina: Sleepy Hollow & VVitch = 7/10,  Devil Rides Out & Valkoinen Peura = 8/10,  Wicker Man & Suspiria = 9/10, Rosemary = 10/10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti