tiistai 3. huhtikuuta 2018

Cruel Intentions / Julmia Aikeita (USA 1999, Roger Kumble)

Taistelupari. (Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe)

Two vicious step-siblings of an elite Manhattan prep school make a wager: to deflower the new headmaster's daughter before the start of term. (IMDB)

Moraalisesti rappeutuneet sisaruspuolet virittelevät vedon viattoman neidon (ala)pään menoksi. Jo moneen kertaan kuvattu 1700-luvun lopun Choderlos de Laclosin romaani - upeimpana tietysti Stephen Frearsin 1988 versio 'Valheet ja Viettelijät' (katsokaa ihmeessä jos ette ole nähneet) - saa tässä vuoden 1999 versiossaan samaan hintaan sekä modernin käsittelyn että nuorennusleikkauksen. Julmien Aikeiden viime tarkastuskerrasta olikin Nitraatilla ehtinyt jo vierähtää lähes pari vuosikymmentä. Mille moderni ote maistuu tänään?

REEEEEEE! (Selma Blair, Sarah Michelle Gellar)

Laclosin luoma tarinahan on varsin ajaton. Julmien Aikeiden mieli on yhtä syvällä seksin, valtapelien ja selkäänpuukottelusuhteiden mudassa kuin muissakin versioissa. Extraherkkuna (noh, katsojasta tietysti riippuen) ohjaaja-kässäröijä Kumble on viritellyt versioonsa paljon aikaisemmin nähtyä enemmän ihottelua, korvannut keski-ikää lähestyvät hahmot suunnilleen lukiolaisikäisillä ja on lisäksi vääntänyt tekstin myös melkoisen rivousgeneraattorin läpi. Nitraatti kiittää: ideat ovat oikein hyviä ja virkistäviä, ja R-ikäraja iloisen ansaittu. 

Nyt joku äkkiä pesemään Buffyn suu saippualla! (Sarah Michelle Gellar, Selma Blair)

Les Liaisons Dangereusesin wanha tarina ranskan ylimystön parissa toimii ihan yhtä mainiosti modernissa rich kids-ympäristössäkin. Julmien Aikeiden huuruisen tragedian parissa puolitoistatuntinen vierähtää nopsaan. Tämä onkin muuten ko. kirjan filmatisointien lyhyimmästä päästä.

Julmien Aikeiden kuten muidenkin tämän kirjan leffaversioiden paras asia on Nitraatista aina ollut se, että todella moraalittomien ihmisten katselu on joskus hiton... noh, hauskaa tai ainakin vapauttavaa. Myöskään tarinan tuttuus / se, että tietää tarinan biitit jo etukäteen ei haittaa. Tähän pätee sama kuin moneen muuhunkin klassikkoteokseen: joskus on vain kiva nähdä mitä uutta kulmaa siihen joku on saanut tuotua, ja hyräillä tutuissa kohdissa mukana.

Kyllä; nainen vasemmalla voitti myöhemmin Oscarin. (Reese Witherspoon, Ryan Phillippe)

Näyttelytyö on kautta linjan varsin laveaa ja tulee suurimmaksi osaksi jostain aika läheltä satiirirekisteriä. Hyvä niin; nuoren castin ei tarvitse yrittää mahdottomuuksia. Sarah Michelle Gellar (Buffy the Vampire Slayer) tekee myrkyllisen Merteuilin, Reese Witherspoon (Election, Walk the Line) on vedon kohde, viaton Tourvel (tässä Hargrove) ja Selma Blair (Hellboy 1 & 2) on nuori Cecile.

Ryan Phillippe (ööhh... hmm...) heittää oman versionsa saastaisesta Valmontista. Sean Patrick Thomasille jää käteen innokkaan nuoren kilpakosija Dancenyn (tässä Ronald Clifford) pesti, jonka rodusta saadaan pientä lisäkierrettä tapahtumiin. Phillippe ja Witherspoon olivat muuten leffan teon aikaan pari, mutta vaikea sanoa näkyykö se jotenkin kankaalle asti.

Mediakurssi. (Sean Patrick Thomas, Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar)

Suurin kitinän aihe Nitraatista tässä pätkässä on nuorisolle suunnattujen leffojen helmasynti, eli taustalla jatkuvasti rämisevä popmusiikki. Tällä kertaa biisit eivät sentään ole ihan sieltä paskimmasta päästä, mutta silti. Jokin pieni kitinä myös näyttelijöiden oikeista i'istä verrattuna hahmojen ikiin, mutta tämä nyt on sitä yleisempää Beverly Hills 90210-syndroomaa, eikä rajoitu pelkästään Julmiin Aikeisiin. Myös se, olisiko lukioikäisistä oikeasti aivan näin taitavaan ihmissuhdepyöritykseen jätettäköön miettimättä, koska se ei katsoessa ainakaan Nitraattia haitannut.

Julmia Aikeita tällä kertaa tarkastaessa Nitraatin mieleen alkoi myös uida ajatusleikkiä siitä, miltä näyttäisi tämän Laclosin tarinan some-ajan leffaversio, jossa kynä, paperi ja kirjeet pistettäisiin viimeinkin rohkeasti sivuun? Bring it on, plox.

Arvosana: 8/10

IMDB
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti