perjantai 27. huhtikuuta 2018

Nitraatin YouTube-Leffafestivaali #1

Klassikko. Jotkut joutunevat googlaamaan.

Syystä tai toisesta digiajan jalkoihin on jäänyt paljon mielenkiintoista kamaa. Onneksi on YouTube, johon porukka uploadaa VHS-ajan semiunohdettuja teoksia ja myöhempien aikojen jutskia joita ei ole taltioina muualta nähtävissä. Tässä vilkaistaan muutamaa katselun ansaitsevaa. Ensimmäinen likainen puolitusina siis uunista ulos, näitä nimittäin riittää!

Mitään ultra4khd-kuvanlaatua on tietysti turha odottaa, mutta kyllä olennainen välittyy. Jotkut näistä voivat ennemmin tai myöhemmin olla saatavilla digiajan tallenteinakin, joten tarkkaile Amazoniasi.

Joissain teoksista on luvassa myös VHS-ajan elämystä kyseisen ajan missanneille tai fiilistelyfriikeille. Muutamissa kandidaateista kun on kaikkea mukavan nostalgista artifaktia katselufiilistä nostattamassa; kuvan poikki kulkevaa sähinää kohdalta jossa nauha on vioittunut, yläreunan vääristymiä tai vaikkapa sitä ihmeellistä mustavalkoista raitaa yläkulmassa. Tekeleiden järjestys on kronologinen.


Hanoi Rocks: All Those Wasted Years... (UK 1983, Mark Over)

Hanoi Rocks parhaassa iskussaan Lontoon Marquee-klubilla marraskuussa 1983.

Arvosana: 10/10
IMDB
Liven playlist YouTubessa


Creature (aka The Titan Find) / Olio (USA 1985, William Malone)

Halpis-scifikauhari joka on esimerkki siitä, miten osaavalla ohjauksella saa pienemmänkin budjetin riittämään. Ihan kuranttia genre-eksploitaatioita, Alien-kopion (yhden niistä lukuisista) muotissa. Lavastus, puvustus ja tehosteet ajavat asiansa ok. Werner Herzogin henkilökohtainen demoni Klaus Kinski käy myös vyörymässä tekeleen läpi - mies kun ei tavannut sanoa kovinkaan monelle työtarjoukselle 'ei'...

Arvosana: 6/10
IMDB
Traileri


The Fifth Missile / Viides Ohjus (USA/ITA 1986, Larry Peerce)

Suht tiivistunnelmaista meininkiä tässä kasarin tv-leffassa, kun ydinsuklarin hardcoremaalihuurut saavat miehistön ja päällystön näkemään kummia. Kirja johon tekele perustuu tuli vuosia ennen Punaista Lokakuuta ja voi olla, että Clancy ottikin siitä vähän vaikutteita. Toteutus toki aika perus tv-leffaa kasarilta, joten ei kannata odottaa siltä puolelta kummia, mutta kyllä tämän kanssa aika kuluu. Jäänyt aikoinaan Nitraatin mieleen David Soulin psykoottisen kapteenin ansioista, mutta nyt vakuutti myös Robert Conrad ainoana järjissään operoivana miehistön jäsenenä. Perustuu Frank M. Robinsonin ja Thomas N. Scortian kirjaan The Gold Crew (1980).

Arvosana: 7/10
IMDB
Traileri


The Life and Loves of a She-Devil / Naispaholaisen Elämä ja Rakkaudet (UK 1986, Philip Saville)

BBC:n tekemä erinomainen neliosainen minisarjasovitus Fay Weldonin menestyskirjasta. On muuten julkaisuaikansa ekoja Nitraatin vahvempia muistoja draamapuolelta, kun maku alkoi kääntyä myös vähän aikuisempaankin suuntaan. Amerikkalaisten tekemällä elokuvaversiolla (1989) voi puolestaan pyyhkiä vaikkapa persettä.

Arvosana: 9/10
IMDB
Sarjan osien playlist YouTubessa


Tumbledown / Kuningattaren ja Isänmaan Puolesta (UK 1988, Richard Eyre)

Vähän nähtyä Falkland-muistelua. Kantaaottamaton satiirivapaa tekele, jossa Colin Firth on mainio päähän haavoittuvana brittisolttuna (David Calder isänä myös hyvä), jonka elo takaisin kotopuolessa ei ole oikein hunajata. Melkoisen myrskyn kotomaassaan ensi-iltansa aikoihin nostattanut pätkä, josta eivät pitäneet sen enempää vassarit kuin oikkaritkaan, kun tarinan keskiössä oli sotilas joka tykkäsi ammatistaan haavoittumisen jälkeenkin, ja päähenkilön vaiheet mielellään koko kahinan unohtavassa kotopuolessa ovat kaukana patrioottisesta jeejee-meiningistä. Jotain siis tehtiin oikein. Pikanttina yksityiskohtana tämä versio on tekstitetty englanniksi ja espanjaksi - vanhat nahistelukumppanit voivat siten katsoa tätä vaikka yhdessä. BBC:n tv-tuotantoja tämäkin.

Arvosana: 8/10
IMDB


Cunk on Shakespeare (UK 2016, Lorry Powles)

Philomena Cunk (Diane Morgan) ei tiedä mitään Shakespearesta, mutta ei anna sellaisen pikkuseikan estää itseään tekemästä puolen tunnin dokumenttia Bardista. Charlie Brookerin komediatehtaan hihityttävän hauskaa mokumenttiosastoa. Jepa jep, BBC:n kamaa tämäkin. PS: Boo ja hiss kun Brooker jätti viime vuonna tekemättä Newswipen vuosispessun.

Arvosana: 9/10
IMDB

Se ekasta festarista. Lisää luvassa kun aika on.

Huojuva Torni, kasariedition.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti